Реклама / Ads
22| 4700 |22.08.2019 НОВИНИ

BBC: Руска двойка, заснета на протест, може да загуби детето си

.
Млада двойката е заплашена, че детето им ще бъде отнето, след като се е появило видео от протест в Русия, на което се вижда личицето му. Според властите, родителите излагат бебето си на опасност, разказва BBC.
 

Димитрий и Олга Проказов през последните седмици често са част от протестите в страната, защото искат промяна в Русия. Заедно с тях е и малкото им дете - Артьом.


"Много, много е стресиращо. И съм изключително уплашена“, казва Олга пред BBC.

Видеото, на което се вижда детето й, е публикувано от опозицията. На фона на зловеща музика, камерата се фокусира върху бебето, а клипът обрисува протестите като организирано насилие.

 

Създателите на видеото откриват в тълпата мъж, който обявяват за лидер на „враждебната група“, а след това показват как Олга и Димитрий му дават Артьом си за да се скрие от полицията.  По думите на семейството "лидерът“ от видеото – Сергей Формин, е братовчед на Олга. Когато кадрите са заснети, всички заедно вече се били отправили към дома, а около тях нямало абсолютно никаква полиция.

 

Тази седмица Формин попадна в затвора и присъства на делото срещу себе си чрез видео връзка. Той е обвинен в организиране на масови размирици заедно с дузина други протестиращи. Някои активисти виждат в тези действия тактика за сплашване, за да бъдат изпразнени улиците.


"Ако гледате този клип, ще видите, че няма доказателство, че нещо лошо се случва с бебето. Но то е накарало властите да започнат дело срещу нас, обикновените хора. Притеснително е, защото ще има големи последствия върху нас. Големи. Ужасяващо е, че използват децата ни, за да ни наказват. Ние сме добри родители и е много лесно това да се докаже“, възмущава се Олга.

 

"Като кошмар е. Тъкмо си мислиш, че всичко ще се оправи, но нещо ново се появява и ти отново си ужасен“, казва Димитрий.

 

Следващата седмица съдът ще реши дали ще вземе бебето на семейство Проказов. Властите проверяват и други семейства, които са дръзнали да заведат децата си на протеста.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4478 |10.08.2019 Отново арести на протеста на руската опозиция в Москва . 10| 4756 |03.08.2019 Сериозни размирици в Москва, руската полиция е задържала 600 души . 7| 6155 |28.07.2019 Брутално бе убита руска блогърка в Москва . 3| 4790 |04.07.2019 Руската подводница, погребала 14 души, била с ядрен реактор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads