Реклама / Ads
0| 3976 |31.10.2017 НОВИНИ

БЧК събра близо 200 000 лв. за бедстващите в Бургас

.
БЧК събра близо 198 000 лв. за бедстващите в Бургас. Всеки, който има възможност да дари средства за подпомагането на пострадалите хора при наводненията в региона, може да подкрепи Националната инициатива на БЧК: чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори.
 

Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС; чрез on-line дарения на сайта на организацията; на банковата сметка на БЧК: Банка: УниКредит Булбанк IBAN: BG29UNCR70001506750406 BIC: UNCRBGSF Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България.

Отделно от това министерски съвет отдели 1 млн. лв. за пострадалия регион.

 

Междувременно не са констатирани съществени конструктивни нарушения, които застрашават сигурността на язовирните стени и съоръженията към тях в област Бургас, вследствие на валежите. Това е общата констатация в доклада за състоянието на водоемите в региона след обилните валежи, изготвен от инспекторите на Главна дирекция "Контрол на язовирните стени и съоръженията към тях" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съобщават от агенцията.

 

В периода 27-29 октомври служителите на ДАМТН са извършили комплексна проверка на 46 язовира на територията на бургаска област. Инспекциите обхванаха засегнатите обекти в резултат на влошената метеорологична обстановка на 24-25 октомври, както и язовирите с висок рисков потенциал за областта. Констатацията към този момент е, че те не създават предпоставки за аварийни ситуации и риск от наводнения на населените места и елементите на техническата инфраструктура в област Бургас. Следва собствениците да предприемат действия по отремонтиране на засегнатите водоеми и да спазват направените предписания от държавната агенция, се посочва в съобщението. Към момента първоначалната хипотеза на инспекторите на ДАМТН се потвърждава - има преливане и бавно, частично разрушаване на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено. Четирите микроводоема Чанаджик 1,2,3 и 4 са прелели вследствие на обилните валежи /някои от тях дори са били празни преди започване на дъждовете/ като водата от тях се е оттекла към яз. "Чотората".

 

Той е разполагал с постоянно видеонаблюдение, от което се вижда как около 2.00 часа през нощта на 24 срещу 25 октомври започва да приижда вода, която носи наноси - пръст, храсти и дървета. Вследствие на прииждащата вода и обилния валеж започва рязко повишаване на нивото на язовира като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в земеделски земи. Въпреки това съоръжението задържа основната водна маса и не се стига до пълно разрушаване на стената. Данни показват, че водният отток от тях не е причина за човешките жертви и разливът на водата е в земеделски земи. От началото на годината са извършени над 3630 проверки,много са случаите,в които, въпреки контрола, липсват предприети действия,наложени са близо 400 акта, се казва още в информацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4525 |29.10.2017 Близо 20 общински болници са пред фалит . 2| 4395 |25.10.2017 Борисов изпрати Радев, Нанков и Димов при бедстващите в Бургас . 1| 5034 |17.10.2017 Хиляди украинци се събраха пред парламента заради борбата с корупцията . 0| 5085 |17.10.2017 Шефът на ВКС иска да освободи заместника си, свиква спешно събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads