Реклама / Ads
7| 6379 |27.04.2015 НОВИНИ

Бебето Никол било с 40° температура и счупен череп

.
Източник: архив
Състоянието на бебето Никол, което преди седмица беше бито от акушерка в столичната болница „Софиямед", е стабилно, съобщиха на брифинг от болница „Токуда", където е настанено момиченцето.
 
Все още е рано да се направи преценка за късните усложнения, до които може да доведе травмата. В следващите дни малката Никол ще бъде подложена на редица изследвания, сред които и ядрено-магнитен резонанс. От него трябва да стане ясно какво точно е състоянието й, коментираха специалистите.

Никол била приета в столичната болница с 40 градуса температура и сивкавоблед цвят на кожата, разкри екипът на "Токуда", който я е приел и обгрижва. Към момента бебето е със стабилни показатели и има подобрение на рефлексите, обяви доктор Радка Масларска, която завежда отделението по неонатология.

По думите й обаче още е рано да се каже какви дългосрочни поражения може да има тежката черепно-мозъчна травма, нанесена от акушерката Емилия Ковачева в нощта на 18 април. Припомняме, тя е задържана за постоянно с обвинения за тежка телесна повреда, а не за опит за умишлено убийство, както поначало прокуратурата формулира текста.

Екипът неонатолози и акушерки, приел малката Никол, разказа, че в частната болница "Токуда" сигналът за нея се е получил в 19,30 часа на 18 април. От "Софиямед" обяснили, че бебето е било с тежка анемия още от сутринта и е направено кръвопреливане, но не е отбелязано никакво подобрение. Само 30 минути по-късно Никол вече е била транспортирана в Токуда. Според лекарите детето е било неспокойно, плачело е силно, било е пребледняло и е отказвало да се храни.

По думите на д-р Мария Калайджиева, малката не позволявала главата й да бъде прегледана, тъй като плачела много силно при всеки опит за докосване. Затова й дали обезболяващи като още при първия преглед установили признаци на счупване на костите на черепа.

Медиците открили фрактура на дясната черепна кост, оток на меките мозъчни тъкани и начално вклиняване на мозъчните тонзили. Освен това бебето е било с висока температура, достигаща 40 градуса.

Д-р Масларска обясни, че на 21 април екипът отишъл при началника на "Токуда" и обявил, че имат бебе в тежко състояние, за което няма медицински причини. Била е свикана лекарска комисия, пред която е представен случая и всички единодушно решили да сезират МВР и отдела за закрила на детето. Според началника на болница "Токуда" д-р Явор Дренски, случилото се е грозно деяние. Той допусна, че акушерката е станала жертва на латентно психическо състояние, което се отключва при силен стрес.

Според Дренски, стресът при медиците е огромен, заплатите са ниски, а и несигурни. Той призова държавата да се отнесе отговорно и да намери пари и време, за да успокои системата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5358 |24.04.2015 Акушерката пребила бебето, защото много плачело . 7| 5646 |24.04.2015 Наглецът Чеци обяснява, че с убитата Яна било секс за нощ . 18| 7796 |24.04.2015 Акушерката остава в ареста, малката Никол стабилна . 1| 4746 |14.04.2015 Николай Цонев: Дефектни гранати гърмят в Иганово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads