Реклама / Ads
7| 6050 |23.02.2009 НОВИНИ

"Беднякът милионер" с 8 Оскара; Брад Пит - горчиво разочарован

.
Най-престижните отличия в киното стигнаха до тазгодишните си притежатели тази нощ на церемония в „Кодак Тийтър" в L.A. Върху червения килим модни бяха червените рокли.
 

 

oskari_2009g._8.jpg Осем награди „Оскар" от общо десет номинации спечели лентата на режисьора Дани Бойл „Беднякът милионер". Кейт Уинслет получи първия „Оскар" в кариерата си, а австралиецът Хийт Леджър беше отличен посмъртно за ролята на Жокера в „Черният рицар".

Филмът на Дани Бойл „Беднякът милионер" спечели в едни от най-важните категории – за адаптиран сценарий, режисура, най-добър филм. В лентата, снимана в Мумбай, в която участват предимно индийски актьори, се разказва за бедно момче, което участва в индийската версия на „Стани богат". (Впрочем навсякъде по света шоуто се казва "Кой ще стане милионер"). Нискобюджетният проект на Дани Бойл получи в началото на годината и четири награди „Златен глобус". Другите му Оскари са за операторско майсторство, монтаж на звукови ефекти, монтаж, оригинална музика, песен.

Минаващият за фаворит „Странният случай с Бенджамин Бътън", който имаше 13 номинации, остана едва с три награди – за сценография, грим и визуални ефекти. Брад Пит не успя да грабне статуетката. Затова пък първи „Оскар" в кариерата си получи Кейт Уинслет – за участието й във филма „Четецът". Досега тя беше номинирана цели пет пъти за отличието. Разбираемо, тя Уинслет беше и сред най-развълнуваните на церемонията.

oskari_2009g._3.jpg

При мъжете лауреатът тази година е Шон Пен, въпреки че мнозина предричаха наградата да отиде при Мики Рурк. Пен получи „Оскар" за ролята на Харви Милк – първият американски политик-гей. „Милк" получи и още една награда – за оригинален сценарий.

oskari_2009g._5.jpg

Първата испанска в историята, която получи „Оскар", се казва Пенолопе Крус. Тя спечели за поддържаща женска роля във филма „Вики Кристина Барселона". На церемонията посмъртно беше награден, в категорията поддържаща мъжка роля, австралиецът Хийт Леджър. Той почина внезапно преди малко повече от година. Оскарът получиха неговият баща, майка му и сестра му.

oskari_2009g._4.jpg

Българската следа тази година е в анимацията „Wall-E", която получи „Оскар" за най-добра анимация. Антони Христов от „Пиксар" е бил част от екипа и в „Търсенето на Немо", „Феноменалните", „Колите".

Церемонията по раздаването на наградите „Оскар" отново бляскава и лъскава, а водещият Хю Джакман се представи блестящо, различаваше се и начинът, по който представиха номинациите в отделните категории.

На червения килим пък хит бяха червените рокли на дамите, следвани от традиционните черни. 24-годишната Фрида Пинто от „Беднякът милионер" беше облечена в синя рокля на Джон Галиано, Кейт Уинслет – в сиво и черно на Стефано Пилати от ателието на Ив Сен Лоран. Сред най-стилните мъже се открои Мики Рурк, той беше заложил на мъжката класика - бял костюм.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5662 |22.02.2009 Евровотът- безинтересен за българина . 9| 5226 |21.02.2009 Хилъри Клинтън не е канена на енергийния форум в Пловдив . 54| 5089 |21.02.2009 Схемата у нас: корупция-партийна подялба-висок пост-пак подялба . 10| 5807 |21.02.2009 Задържаха килъра, гърмял в "Дървеното"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads