Реклама / Ads
7| 14223 |15.06.2012 НОВИНИ

Бедри Шефик срещу Гриша Ганчев за аферата „Захар”

.
Бедри Шефик
Нови и нови разкрития излизат в разследването на аферата "Захар". Нови играчи е разкрила Спациализираната прокуратура, някои от които били известни бизнесмени. Загубите за държавата се изчислявали в стотици милиони. През последните години далаверите са вършени спокойно, защото е имало политически "чадър" над "сладката мафия".
 
Нова светлина за грабителските схеми може да хвърли турският бизнесмен от български произход Бедри Шефик, ако бъде привлечен да свидетелства по случая „Захар”, научи Фрог нюз от източници в службите.

Шефик живее в Турция. Има вариант да бъде разпитан там. Той е първият собственик на захарните заводи в Девня, които след това стават притежание на Гриша Ганчев. Говори се, че това станало след ловки машинации. 

Запознати смятат, че привличането на Шефик в разследването, е препоръчано от най-високо място в Турция. Възможно е това да е станало на 18 май, когато премиерът Ердоган пристигна в правителствената резиденция „Евксиноград” за среща с българския си колега Бойко Борисов и министър-председателят на Катар шейх Хамад бин Джасем ал Тани.

Припомняме, че на 10 май 2012 г. стартира акция „Захар” на ГДБОП и НАП. Бяха арестувани няколко човека, между които и синът на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев – Данаил. По-късно специализираният апелативен съд  го остави за постоянно в ареста. Постоянна мярка "задържана под стража" магистратите постановиха и за Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов и Милко Димитров.

Съдът пусна под домашен арест единствено Камелия Мирчева. Тя има тежко заболяване и е самотна майка на 14-годишната си дъщеря.

Според специализираната прокуратура, за малко повече от два месеца шестимата са ощетили бюджета с близо 200 000 лева от ДДС. По делото са приложени записи от специални разузнавателни средства и са разпитани над 10 свидетели.

Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров са изпълнителни директори на "Литекс комерс".

На 29 май обаче Спецпрокуратурата повдигна обвинение и на самия Гриша Ганчев Собственикът на Литекс е обвинен и за заплаха за убийство, отправена към шефа на НАП Красимир Стефанов. На  Ганчев е повдигнато обвинение и по аферата "Захар".
Прокуратурата наложи на бизнесмена рекордната за България мярка за неотклонение в размер от 500 000 лева.

 

Бедри Шефик е добре известен у нас. Той е от Силистренско и нашумя като кръвен враг на Доган. Преди две години бе прострелян в Истанбул. По време на комунизма Шефик бил готвен от Държавна сигурност заедно с Ахмед Доган за лидери на българските турци. Твърди се, че е бил дубльорът на Сокола за нелегалните движения. Шефик е бил доцент в Техническия университет в столицата, но по време на възродителния процес попада в затвора. По-късно е екстрадиран в Турция, където бързо прави преуспяващ бизнес. След промените се връща в България и приватизира захарните заводи в Девня. Това му навлича много неприятности и става причина името да се свързва с измами. Арестуван е от МВР, а по-късно се изнася отново в Турция. Обявен е за издирване чрез Интерпол. Шефик е бил съден както в България, така и в Турция.

 

 

Още подробнности - в рубриката „Ъндърграунд”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 8107 |31.05.2012 Гриша Ганчев разпродава бизнеса си . 52| 15455 |31.05.2012 Гриша Ганчев “сготвен” от дясната си ръка . 96| 9573 |29.05.2012 Повдигат две обвинения на Гриша Ганчев . 9| 8582 |29.05.2012 Гриша Ганчев искал “всичко или нищо”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads