Реклама / Ads
6| 5164 |19.08.2013 НОВИНИ

БЕХ дава цялата информация за АЕЦ "Белене"

.
Източник: Булфото
Софийският административен съд се произнесе по делото на НДСВ за достъп до информация за АЕЦ „Белене" в полза на НДСВ.
 

В края на миналата година НДСВ поиска от Министерския съвет, от МИЕТ и от БЕХ всички анализи и оценки на наетия от правителството на ГЕРБ консултант HSBC за строителството на АЕЦ „Белене". Целта тогава беше гражданите да могат да се подготвят за наближаващия референдум и да вземат информирано решение.

Със свое решение номер 5174 от 24.07.2013 г. Административният съд - София-град отменя отказа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да предостави достъп до обществена информация за всички разработки, оценки и доклади на банка HSBC, относно икономическите параметри, свързани с изгражданите на АЕЦ „Белене", предаде КРОСС. В края на миналата година БЕХ отказа достъп до исканата от НДСВ информация с мотива, че холдингът не е публично правна организация по смисъла на пар .1 т.4 от ДР на ЗДОИ както и че исканата информация е конфиденциална по силата на договора с консултанта.

В решението на САС се посочва: „Съдът намира, че БЕХ ЕАД е задължен субект по смисъла на ЗДОИ и исканата информация има характер на обществена такава." Съдът се позовава на закона и казва: "не представлява „производствена и търговска тайна" факти, информация, решения и данни, свързани със стопанска дейност, чието запазване в тайна е в интерес на правоимащите, но е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й".

„Поисканата в конкретния случай информация несъмнено е свързана с обществения живот в Р. България", се казва още в решението на съда, в което се посочва още, че конфиденциалността на дадена информация не е сред основанията за отказ според ЗДОИ. Ако решението не бъде обжалвано и издържи касационната проверка, този съдебен акт ще промени основно досегашната съдебна практика на АССГ по а.д. 4105/2010 г., потвърдена по а.д. 14480?2010 г. на ВАС, според която БЕХ не бе публично правен субект, задължен да дава достъп до информация по ЗДОИ. Така ще се срине юридическата преграда, зад която се криеха тайните на най-важния отрасъл в българската индустрия - енергетиката.

Още в края на октомври миналата година НДСВ поиска от министър-председателя достъп до обществена информация за всички разработки, оценки и доклади на банка HSBC за икономическите параметри по изгражданите но АЕЦ „Белене". Заявлението за достъп до информация беше препратено от Министерския съвет до МИЕТ, а от министерството ни информираха, че не разполагат с исканата информация и че същата се намира в БЕХ, поради което заявлението ни се препраща за отговор на БЕХ.

След като даде Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на съд, НДСВ изпрати жалба и до Административния съд в София във връзка с отказа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за предоставяне на достъп до обществена информация за всички разработки, оценки и доклади на банка HSBC, относно икономическите параметри, свързани с изгражданите на АЕЦ „Белене".

Почти година отнеха досега усилията на НДСВ да осветли ревностно пазения доклад на банка HSBC за АЕЦ „Белене". Целта беше ясна - хората да вземат информиран избор по време на референдума. Тази цел не беше постигната тогава. Остава сега да се разбули в обществен интерес толкова зорко пазената оценка на HSBC.

Разчитаме компетентните органи да осветлят всички разработки, оценки и доклади на банка HSBC, относно икономическите параметри, свързани с изгражданите но АЕЦ „Белене". Това е полезно не за една или друга партия, а за обществото ни.

Решението на САС е доказателство за решителността на НДСВ, на председателя Христина Христова и за професионализма в борбата за правата на гражданите и прозрачността на публичните дела, в лицето на юристите на НДСВ Яни Янев, Марина Дикова и Минчо Спасов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6574 |18.08.2013 Създават нова циганска партия . 5| 4933 |07.08.2013 Президентството организира дебати за икономиката, медиите и правораздаването . 14| 6790 |06.08.2013 Миков дава на прокурор НЦИОМ . 8| 5431 |02.08.2013 Каймаканов не дава оставка, за да не разочарова поддръжниците си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads