Реклама / Ads
3| 5284 |27.11.2013 НОВИНИ

Бежанци наемат големи апартаменти

.
Брокерите в столицата не са единодушни колко бързо бежанците ще освободят наетите квартири след като намерят път към богатите страни от Западна Европа и Скандинавия.
 

През последните 2 месеца араби, установили се отдавна в София, търсят големи евтини апартаменти за наемане. Целта им е в тях да се настанят временно техни сънародници, дошли нелегално в България, пише в. „Монитор”. 

 

Според някои посредници квартирите няма да останат празни, в свободните стаи в тях ще бъдат заемани от други бежанци, чакащи у нас спасение в Западна Европа.

 

Пикът в търсенето е бил преди около месец и половина, твърдят столични брокери, но интересът продължава да е достатъчно висок. Някои от тях продължават да се учудват от семействата с по 2 жени сред бежанската общност. Обикновено имотите се наемат за семейства с много деца. Има случаи, когато 3-4 фамилии се настаняват в 3-стаен апартамент.

 

Интересът основно е към 3 квартала в столицата „Овча купел”, „Красна поляна” и „Западен парк”, казват от софийските агенции за недвижими имоти. Има вероятност към тях да се присъединят кварталите в близост до лагера във „Военна рампа“ - „Орландовци”, „Надежда” и „Обеля”. Търсенето е основно към тристайни или по-големи жилища с месечен наем до 500 лв.

 

„Наемателите имигранти са основно хора с малко по-високи финансови възможности, които не искат да живеят в мизерията на бежанските лагери”, казва Даниела Грозева от агенция „Веда корект”.

 

Още през лятото се появиха съмнения, че нарасналият брой имигранти може да намали интереса на българите към квартирите в някои столични квартали. Според Константин Пандов от ЕППИ търсенето от страна на студенти към кв. „Овча купел” не е намалял въпреки наличието на бежански център там.

 

 „След като вече си наел жилището и детето е уредено в близкото училище, няма смисъл да се сменя квартирата. И преди години бежанският център в „Овча купел” го имаше, но темата тогава не беше толкова актуална”, смята Тихомир Цаков от „Аристо”.

 

В следващите месеци ще се запази засиленият интерес за наемане на жилища главно от сирийци, прогнозират от „Адрес”. Според брокерите от агенцията в момента има търсене и на големи апартаменти в центъра на София.

 

Очаква се прокудените от родината си хора, които не издържат на условията в лагерите, да започнат да търсят работа, за да могат да се организират в групи от няколко фамилии и да наемат жилище в периферните по-евтини квартали на столицата или по-малките селища близо до града.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5985 |24.11.2013 В. Сидеров: Кабинетът ще падне болезнено заради бежанците . 5| 5056 |24.11.2013 ВМРО блокира Аспаруховия мост заради бежанците . 4| 5107 |24.11.2013 Европа ни отпуска 7 млн. евро за бежанците . 28| 4987 |24.11.2013 Цветанов: Правителството ще похарчи скришом европарите за бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads