Реклама / Ads
0| 3597 |08.09.2016 НОВИНИ

Белград поиска от Европа помощ за границата с България

.
Властите в Белград призоваха Австрия и Франция да им помогнат за контрол на южната и източната граници, съобщи ”Ройтерс”. Според агенцията новината е съобщил вътрешният министър на Сърбия в момент, когато държавите в района се подготвят за евентуална вълна от мигранти, опитващи се да стигнат до Западна Европа преди зимата да е блокирала отново пътищата.
 
"Целта ни е да предотвратим нелегалното пресичане на границата. Но за граничен контрол ни трябват повече технически средства", казва за агенция "Танюг" министър Небойша Стефанович.

Сръбското искане за техническа помощ е подобно на по-ранния призив към Унгария, която се съгласи да изпрати свои полицаи с инфрачервени камери за откриване на нелегални мигранти по границите на Сърбия с България и Македония.

През юли сърбите създадоха специална съвместна част на полиция и армия за затягане на контрола по южната и източната граници.

Страната бе през миналата есен в центъра на драматичните събития покрай преминаването на стотици хиляди мигранти по т.нар. Балкански път. През лятото мнозина от чужденците се опитаха отново да минават през Средиземно море към Италия, но с идването на есента морето става трудно за преминаване и може да се поднови трафикът през Балканите.

Досега през 2016 г. през Сърбия са минали над 103 000 мигранти и повечето са се насочили на север към Унгария.

Само през последния месец и половина специалната сръбска част е предотвратила над 5600 опита за нелегално преминаване, казват властите. Хърватия на западната граница на Сърбия също отчита увеличаване на нелегалното пресичане през последните два месеца.

Над 5000 души от намиращите се в Сърбия искат да продължат към Германия или Швеция, стига да могат да прекосят шенгенската граница с Унгария.

Притеснени от подобна перспектива в Будапеща обявиха планове за издигане на втора, по-солидна ограда по границата със Сърбия. Унгарските власти твърдят, че близо 20 000 нелегални преминавания на границата са рагестрирани досега през годината.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4056 |04.09.2016 Туск: Европа е близо до лимита си за прием на бежанци . 0| 4058 |02.09.2016 17-годишен турчин обиколи Европа с кола, гепиха го у нас без книжка . 0| 4584 |31.08.2016 Дянков: Европа не може да държи на думата си! . 4| 4875 |29.08.2016 Цветанов: Кандидатът на ГЕРБ е медиатор, познат в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads