Реклама / Ads
0| 4721 |30.11.2017 НОВИНИ

Белият дом подготвя смяна на държавния секретар

.
Рекс Тилърсън
Белият дом обсъжда план за смяна на държавния секретар Рекс Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпейо, съобщи АП, цитирайки двама служители на американското правителство, настояли за анонимност. Подробна информация за предстоящи рокади в екипа по националната сигурност на Белия дом се появи днес и във ”Ню Йорк таймс”.
 
Според вестника Белият дом е подготвил план за отстраняването на Тилърсън, който бил в обтегнати отношения с президента Доналд Тръмп, и за заместването му с Майк Помпейо до няколко седмици. Вестникът се позовава на високопоставени източници от правителството на САЩ. Според плана Помпейо щял да бъде сменен в ЦРУ от сенатора Том Котън - републиканец от щата Арканзас, който е ключов съюзник на президента по въпроси на националната сигурност. Котън дал индикация, че би приел този пост, ако му бъде предложен, казали същите източници. Те настояли за анонимност поради деликатния характер на подготовката, преди да бъдат оповестени взетите решения.

Засега не е ясно дали Тръмп е дал окончателно одобрение на плана, но вече е казвал, че не се разбира с Тилърсън и като цяло е готов за смяна в Държавния департамент, отбелязва вестникът. Шефът на президентския кабинет Джон Кели е подготвил плана и го е обсъдил с други служители от екипа. Според плана разместванията в екипа по националната сигурност вероятно ще станат около Нова година или малко след нея.

Отстраняването на Тилърсън ще сложи край на доста бурен период в управлението на Държавния департамент от бившия шеф на петролния гигант ЕксънМобил. През изминалата година той бе в значителна степен маргинализиран заради сериозни разминавания с президента по редица мnogo съществени въпроси, включително Иран, Северна Корея и сблъсъците между арабските съюзници. Твърди се, че в частен разговор Тилърсън нарекъл Тръмп "малоумник", а президентът публично критикувал Тилърсън, че "си губи времето", търсейки дипломатически канали към Северна Корея, пише вестникът. Неотдавна телевизия Ен Би Си съобщи, че преди около три месеца Тилърсън се изказал доста пренебрежително за Тръмп и заплашил с оставка заради несъгласията им по редица вътрешнополитически въпроси. По-късно държавният секретар опроверга тази информация, а Тръмп призова Ен Би Си да се извини за "фалшивата новина". Телевизионният канал обаче отказа и настоя, че съобщението му е достоверно.

През октомври Тилърсън каза в интервю за "Уолстрийт джърнъл", че смята да остане на поста си, "докато президентът мисли, че съм полезен". Смяната на Тилърсън се очаква от месеци. Някои служители в правителството отначало смятали, че той ще бъде сменен от Ники Хейли - постоянната представителка на САЩ в ООН. Но Помпейо се оказал фаворитът на Белия дом, отбелязва "Ню Йорк Таймс".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4470 |27.11.2017 Словашкият премиер изкара нощна смяна във фабрика . 1| 4204 |02.11.2017 Терористът от Ню Йорк подготвял внимателно атаката . 1| 5839 |31.10.2017 Съдът: Мобилни оператори подвеждат с продажба на устройства и смяна на тарифен план . 0| 4371 |26.10.2017 Променя се разписанието на 13 влака заради смяната на времето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads