Реклама / Ads
17| 10268 |08.08.2012 НОВИНИ

Белослава иска да строи на Витоша, съди Нона Караджова

.
Певицата Белослава
Певицата Белослава Йонова съди екоминистъра Нона Караджова, заради отказа на МОСВ да изключи имота ѝ от границите на природен парк Витоша.
 

Белослава е собственик на имот във вилна зона „Беловодски път“. Тъй като той попада в територията на парк Витоша обаче певицата може да го стопанисва единствено по предназначение. На практика това значи, че тя не може да строи в собствените си земи, съобщава OFFNews.

През април 2011 г. Белослава сезира министър Караджова с искане имотът ú да бъде изключен от парковите територии. Аргументът й е, че към 2002 г. земите ú са включени едновременно и в границите на парка, и в устройствения план на София.

Няколко месеца по-късно певицата получава отказ от министъра. Решението се позовава на заключенията на комисии, заседавали между 2002-2007 г.

Белослава обжалва отказа и оспорването е прието за процесуално допустимо от съдебния съвет. Той отменя отказа на Караджова да изключи имота на Белослава от границите на парк Витоша. Съдът постановявя, че от МОСВ трябва да свикат отделна комисия, която да разгледа искането на Белослава.

Сагата около „Беловодски път“ започва през 2002 г., когато неправителствени организации предлагат редица имоти по периферията на парка да се изключат от територията му. По въпроса са свикани комисии, които да разгледат случая. В работните срещи са участвали представители на Горското стопанство, РИОС, Столична община и на Природен парк „Витоша“.

На заседанията са канени и собствениците на териториите, чието изключване от парка се е обсъждало. Те също са имали право на глас във финалния вот на комисиите. Чрез гласуване на последното заседание е решено да се удовлетвори искането за изключване на имотите от парковите земи.

Според Тома Белев, който по това време е шеф на парк „Витоша“, гласуването е било невалидно, тъй като никой от присъстващите собственици не се е легитимирал с нужните за това документи. Това става причина Столична община да изпрати възражение до РИОС и МОСВ и решението на комисиите е било отменено.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9021 |03.08.2012 Антики за милиони се продават в чужбина, в Пловдив не ги искали . 6| 5904 |27.07.2012 Държавата иска "Невски" . 34| 8844 |25.07.2012 Бургаски лекар иска снимки от аутопсията на главата, не фоторобот . 134| 6008 |20.07.2012 630 000 искат референдум за АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads