Реклама / Ads
41| 6172 |01.03.2011 НОВИНИ

Берлин хвана "в крачка" Цветанов

.
Цветан Цветанов
Берлин хвана в лъжа вътрешния министър Цветанов в коментара му за членството на България в Шенгенското пространство. Това става ясно от писмо на германското вътрешно министерство до Дойче Веле, в което опровергава твърденията на министър и потвърждава, че не е променила позицията си спрямо българското членство.
 

Текстът на писмото противоречи до голяма степен на казаното от вътрешния министър Цветан Цветанов след петъчното заседание на вътрешните министри от ЕС в Брюксел. Според него само Франция запазва съмненията си по отношение на България и продължава да държи на политически критерии като борба срещу корупцията. Така ли е наистина?

Берлин продължава да застъпва позицията, че България ще влезе в Шенген, когато изпълни не само техническите условия, но и постигне значителен напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, както и при реформата в правосъдието. Това става ясно от писмото на германското вътрешно министерство в отговор на въпрос на Дойче Веле. Мерило за искания напредък ще бъде мониторинговият доклад на Европейската комисия през юли, казва един от говорителите на министерството.

В официалното писмо до Дойче Веле се казва следното: "Влизането в Шенгенското пространство и премахването на контрола по вътрешните граници е огромна крачка със значителни последствия. Затова не става дума само за изпълнение на Шенгенските критерии като технически процес, но и за отстраняване на слабите места в областта на правосъдието, както и постигане на напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Като се има предвид влиянието им върху администрацията по границите и Шенгенската информационна система, това може да доведе до тежки последици за вътрешната сигурност на ЕС. Така че тези слабости са повод за опасения и предизвикват скептицизъм по отношение на прекалено бързото присъединяване към Шенген", се казва в писмото на германското вътрешно министерство до Дойче Веле.

В този смисъл промяна в германската позиция след срещатата на вътрешните министри от ЕС от края на миналата седмица няма. "Условието за реформа в правосъдието и ефективна борба срещу корупцията остава", потвърди и един от говорителите на германското вътрешно министерство в телефонен разговор с Дойче Веле. По време на срещата на вътрешните министри Германия е предложила изработване на механизъм за поетапно присъединяване към Шенгенската зона. Според добре осведомени източници в Брюксел Берлин признава, че осъществяването на тази идея няма да е технически лесно, но пък подчертава, че промените в механизма на прием в Шенген се налагат от политическа гледна точка. Германия е била подкрепена от Франция, Швеция и Австрия.

Според източници от Брюксел Германия е направила това предложение в рамките на дебати по въпроса колко трудно би било изключването на дадена държава от Шенгенското пространство, ако тя нарушава правилата му. В този смисъл, ако исканите промени за членство, включително поетапният прием, засегнат България, то въпросът е дали това ще улесни приема на страната. Или пък ще се стигне до нов мониторингов процес - този път за Шенген? Остава утехата, че по време на заседанието на европейските вътрешни министри от миналия петък Полша, Чехия и Словакия са заявили, че за България и Румъния трябва да важат същите критерии за членство в Шенгенската зона, които са важали и досега. Да не забравяме, че решението за разширяване на зоната се взема единодушно от всички страни, членуващи в нея.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 8201 |27.02.2011 С. Гамизов: Социопати и сатанисти атакуват Цветанов . 47| 5676 |26.02.2011 А. Кутев: В доклада на НАП за Цветанов има груби несъответствия . 11| 5384 |26.02.2011 Хванаха контрабандни стоки за 15 млн лева . 37| 7504 |26.02.2011 Кр. Стефанов: НАП се самосезира по случая Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads