Реклама / Ads
21| 6894 |09.08.2014 НОВИНИ

Берлин иска списък на шпионите ни в Германия

.
Трудна е шпионската професия...
Списък на българските разузнавачи и служители от тайните служби ще трябва да предаде нашето външно министерство на германското. Само преди ден правителството на Германия задължи всички чужди посолства в Берлин да предоставят пълна информация за действащите на територията на страната техни шпиони и сътрудници.
 
Заповедта засяга и страните-членки на НАТО, чиито служби са в графата "партньорски", съобщава Spiegel. Берлин настоява да бъдат разкрити включително ченгетата в консулствата, културните центрове, а също и резидентите, акредитирани официално в Германия.

Инициативата е съгрласувана със съответните министерства и с Федералния канцлер.

Аргументът на Берлин е, че информацията за чуждите разузнавачи трябва да се постави под общ знаменател, за да няма привилегировани страни. Някои медии обаче смяат, че новото разпореждане е  резултат от отказа на САЩ да предоставят списък дори официалния персонал на своите спецслужби в Германия.

Предполага се, че американските шпиони с дипломатически паспорти са поне 200. Други с многочислени "отбори" са Русия и Китай.

 

Преди месец избухна огромен скандал, когато се разбра, че служител на германското външно разузнаване е бил арестуван, защото шпионирал за САЩ. 31-годишният агент събирал информация за парламентарната комисия в Бундестага, която разследва подслушването от страна на американските тайни служби над германски граждани.

След разкритията на Едуард Сноудън от миналата година стана ясно, че САЩ масово се следели комуникации на германци, включително и мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел. Това обтегна отношенията между Берлин и Вашингтон.

 

В опредления срок София също е длъжна да предостави списъка с нашите ченгета и разузнавачи в Германия. Шпионски скандал с българско участие имаше в Германия през 2003 г.  "Призовавам най-настоятелно българското правителство да се откаже от шпиониране на Запада и да започне да провежда нова кадрова политика по отношение на тайните си служби, насочена към повишаване на доверието към тях и към страната". Това заяви тогава депутатът от Социалдемократическата партия и член на комисията по външните отношения в Бундестага Маркус Мекел. Той изтъкна още, че директорът на родното разузнаване Кирчо Киров не се ползва с доверието на Запада, тъй като 15 години е работил за тайните служби на комунистическия режим.

Поод за изявленията бе шпионският скандал в Германия, при който висш служител на немското разузнаване БНД бе арестуван за това, че подавал секретна информация на българска агентка, работила в консулството в Мюнхен.


Руският президент Владимир Путин също е бил резидент на съветското КГБ в Германия по време на "студената война" до падането на Берлинската стена. По негово време само в ГДР съветските шпиони са били около 1000, призна Кремъл през 2013 г. Предполага се, че в ГФР те са били два пъти повече.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5254 |07.08.2014 "Десните" искат извинение от Близнашки за "Комунизмът е красив идеал"! . 33| 6182 |07.08.2014 Турция иска да снабдява Русия с плодове и зеленчуци . 16| 6377 |06.08.2014 Активисти натискат Радан Кънев да стане лидер на РБ . 3| 5090 |06.08.2014 Правосъдният министър иска общ кандидат за шеф на ВКС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads