Реклама / Ads
5| 4922 |15.10.2009 НОВИНИ

Берлускони посъветва Първанов да стане политически турист

.
Берлускони показва българското отличие Източник: Вяра Йовева
Днес, президентът Георги Първанов награди министър-председателя на Италианската република Силвио Берлускони с най-високото държавно отличие - орден „Стара плана” с лента.
 
Непосредствено преди церемонията президентът, се състоя и срещата между двамата държавници. Пред Берлускони Първанов изрази признателността на България за подкрепата на Италия в процеса по подготовката на страната ни за пълноправно членство в Европейския съюз и подчерта личния принос на италианския премиер за бързата реализация на постигнатите двустранни договорености за развитие на икономическото сътрудничество и увеличаването на италианските инвестиции в България.

Георги Първанов подчерта, че през последните 20 години Италия се е утвърдила като един от водещите търговски партньори на страната ни и изрази надеждата си, че негативните ефекти от финансовата криза няма да доведат до отлив на инвестиции.

Силвио Берлускони изрази удовлетворение си, че България е оценила подкрепата на Италия за членството ни в ЕС. Според него двете страни могат заедно да преодолеят и актуалните общи проблеми. Силвио Берлускони заяви готовност Италия да подкрепя новото българско правителство в провеждането на предприетите реформи. И също потвърди пред Георги Първанов, че италианското правителство ще подкрепи страната ни за отпускането на допълнителна компенсация от 300 милиона евро за предсрочното затваряне на мощности в АЕЦ “Козлодуй”, както и за усвояването на 7 милирада евро от фондовете на ЕС, предназначени за страната ни.

По време на срещата Георги Първанов и Силвио Берлускони обсъдиха важни въпроси от двустранните ни отношения и дневния ред на Европейския съюз, изтъкнаха значението на реализацията на проекта “Южен поток”, както и потенциала на Коридор № 8. Една от обсъжданите теми бяха и перспективите за изграждането на нови ядрени мощности в Европа, както и завършването на проекта АЕЦ “Белене.

"Най-добрият посланик на добрия образ на България можете да бъдете вие”, каза италианският премиер на Георги Първанов. „Ако се превърнете в политически турист по света, България може да спечели голямо влияние”, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4956 |15.10.2009 Берлускони при Бойко . 34| 5796 |06.10.2009 И Цветанов би Първанов по рейтинг . 3| 5197 |23.09.2009 Гражданска лига на България в акция срещу Първанов . 44| 6029 |22.09.2009 Човек на Първанов оглави ЮНЕСКО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads