Реклама / Ads
14| 7518 |31.10.2012 НОВИНИ

Бесило за двама българи в Малайзия

.
Двамата български младежи от Нова Загора, задържани преди малко повече от година с 5 килограма амфетамини в Малайзия, получиха смъртни присъди днес.
 

27-годишният Иван Костов и 26-годишният Георги Бакалов от Нова Загора, които са обвинени в трафик на около 6 кг амфетамини, бяха задържани миналата година през месец май на международното летища в Малайзия с амфетамин за над 500 000 долара, след като дрогата бе открита в тайници в куфарите им.

В началото на миналата седмица бащата на едно от момчетата заяви пред bTV, че синът му и неговият приятел не знаели, че пренасят наркотика. Било им е казано, че носят хапчета виагра и анаболи в законното количество, обясниха близките им.

Според тях друг българин - Георги Георгиев е поръчителят на трафика, който обещал 1000 долара за „услугата”. Той също бил задържан в азиатската държава, но по информация на Външно министерство бил освободен малко след ареста поради липса на доказателства и се е прибрал в България.

Отново според твърдения на роднини на младежите от Нова Загора в тайниците на куфарите били намерени само отпечатъците и ДНК-то на поръчителя, тъй като на „мулетата” било забранено да отварят багажа и да докосват пратката.
 
Пред TV7 адвокатът на осъдените цитира решението на съда, според което именно освободеният е организатор на наркоканала, но другите двама са били наясно какво са пренасяли и заради това те получават най-тежкото наказание - смърт чрез обесване.

Международните наблюдатели припомнят, че законодателството в Малайзия предвижда смърт чрез обесване за всеки трафикант на наркотици, съобщава bTV. За трафикант на дрога в Малайзия, където търговията с наркотични субстанции е абсолютно забранена, се смята всеки, който притежава количества над 15 грама хероин, 200 грама марихуана – според малайското министерство на туризма.

„Никога не разрешавайте на непознати хора да носят багажа Ви или го оставяйте без наблюдение” – е основното предупреждение, отправяно към всички туристи, желаещи да посетят екзотичната азиатска страна. Законодателството в областта на наркотиците в Малайзия се смята за най-суровото в света, след това в Индонезия.

За първи път западни граждани (двама австралийци) са обесени за трафик на наркотици – 14 грама хероин – през 1986 г. Оттогава насам малайското правосъдие не се е подало нито веднъж на външен натиск или лобиране с цел намаляване на присъда или помилване.

България няма собствено дипломатическо представителство в Малайзия, а интересите на нашите граждани се защитават или чрез мисиите на другите държави-членки на ЕС, или от посолството ни в Джакарта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6564 |31.10.2012 Турски политици поискаха отпадане на бизнесвизите за България . 14| 5265 |27.10.2012 Българинът в стрес и психически разстроен . 53| 6919 |27.10.2012 Станишев не можел да спасява България с ГЕРБ . 35| 13307 |26.10.2012 Българските роми най-добре ще се интегрират в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads