Реклама / Ads
3| 5830 |12.10.2012 НОВИНИ

Бесни рокади в здравеопазването

.
Бесни рокади вървят по върховете на здравеопазването. Постът на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата от днес е овакантен, след като Александър Янков подаде оставка.
 
Официалният мотив - лични причини. Но по коридорите на ИАЛ днес се обсъждаше, че Янков негласно е бил принуден да се оттегли. Слухът е, че е бил в близост с "неправилните фармакомпании" и затова не е удобен, съобщава "Труд", позовавайки се на служители от агенцията.

 

Според високопоставени източници от ГЕРБ здравната министърка Десислава Атанасова ще избере наследник на Янков сред партийци и експерти от сектора. Още от сряда вечерта се завъртя името на депутатката от ГЕРБ и зам.-шеф на здравната комисия в парламента д-р Галина Милева. Тя навлезе в дебрите на лекарствената политика, след като на 23 март т.г. стана председателка на временната анкетна комисия за проучване на причините за поскъпналите медикаменти през 2008-2011 г. Димитрина Апостолова, настояща началничка на лекарствената дирекция в Министерството на здравеопазването, е другата сочена за наследничка на Янков. Апостолова дълги години е работила в МЗ, след което е била "командирована" в ИАЛ. Но когато Янков станал директор на агенцията, той отново я пратил в министерството. "Когато него вече го няма, защо тя да не се върне?", коментираха запознати. За поста се спряга и експертката по фармакоикономика проф. Генка Петрова. Рокади в системата направи и Столичният общински съвет. Той одобри д-р Иван Костов, бивш директор на "Шейново", да оглави софийската Първа АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова"). Номинацията му предизвика дебати сред общинарите.


Първо от опозицията го набедиха за ГЕРБ-ер, но от мнозинството веднага ги опровергаха. "Понеже е отличник, заради това беше направил едни схеми, заради което го изгониха...", каза Атанас Атанасов (ДСБ). Владимир Кисьов (СДС) предложи назначаването на новите шефове да се отложи, докато се определи победител и за "Шейново". За директорския пост там се борят д-р Антони Ненов, началник на отделение в АГ болницата, и д-р Таня Андреева, настояща и. д. шефка. Те ще бъдат препитвани отново от комисия, тъй като са с равен брой точки. Хирургът от Александровска д-р Борил Петров пое столичната Пета градска болница. На феновете на сериала "Войната на таралежите" той е познат с ролята си на Пантата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5974 |10.10.2012 И майките бесни на Дянков . 18| 8490 |28.09.2012 Роднини на убитите 6 младежи в Симеоновград бесни на шофьора, не помнел нищо . 31| 5790 |27.09.2012 ОЛАФ бесни за оправдаването на Марио Николов . 8| 7944 |29.08.2012 Министерството на здравеопазването поръчало над 1 млн. кондома за анален секс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads