Реклама / Ads
7| 4787 |16.09.2019 НОВИНИ

Без дебат Комисия отвори магистрала на Гешев за главен прокурор

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Без дебат и въпроси Комисията за атестирането и конкурсите единодушно прие, че единственият номиниран за главен прокурор - настоящият заместник на Сотир Цацаров Иван Гешев притежава високи професионални качества за заемане на поста Обвинител номер едно, съобщи БНР.
 

В доклада на Комисията изчерпателно беше описана кариерата на Гешев от завършването му на Академията на МВР, през помощник-следовател, редови прокурор, ръководител на спецпрокуратурата, до заместник-главен прокурор.

 

Беше обявена статистика, свързана с прокурорските му актове, както и получените във Висшия съдебен съвет позициите за номинацията му. Сред аргументите им е, че след обвинителни актове на Гешев са били осъдени 233-ма души. Данните са за период от 10 г.

След гласуването заместник-главният прокурор коментира: "Тези, които очакват някакво компрометиране на процедурата чрез резултатите ми като редови прокурор и следовател, най-вероятно ще останат разочаровани. Така че ги съветвам да не си губят времето и да се насочат към други сегменти на своята дейност"

 

Комисията по атестирането и конкурсите е 12-членна. В нея има както членове на Прокурорската колегия, така и магистрати. Горе-долу за около 50 минути приключи всичко с 40-минутен доклад, който представи председателят на Комисията Даниела Машева и в който се проследи професионалната кариера на Иван Гешев, актовете, които е произнасял, и се акцентира на подкрепата, която е получил от различни институции, но най-вече от средите на прокуратурата.

 

Утре Иван Гешев ще мине през същата процедура, но пред Етичната комисия, която трябва да се произнесе по неговите етични качества.

 

След като чу заключението на Комисията по атестиране и конкурсите, Гешев коментира, че онези, които са очаквали да формират своята позиция въз основа на установеното около неговата професионална кариера, очевидно ще бъдат разочаровани и вместо да си губят времето, по-добре "да насочат своите усилия към други сегменти на своята дейност".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5938 |11.09.2019 Иво Христов: България деградира в йерархията на ресорите в Европейската комисия . 9| 4801 |10.09.2019 България получи ресор „Иновации и младеж” в новата Комисия . 22| 4752 |09.09.2019 Посланикът на Русия иска свикване на смесената комисия от историци . 2| 5383 |05.09.2019 Наши адвокати разкриха пред Комисията по петиции на ЕП злоупотребите от банки и ЧСИ-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads