Реклама / Ads
12| 11536 |16.12.2012 НОВИНИ

Без дим може, без здраве – не може!

.
Около 40 души протестираха в София срещу отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, предаде агенция "Фокус” .
 

Инициативата е организирана от гражданско сдружение "България без дим”. През последната седмица в парламента текат дебати "за" или "против" отмяната на пълната забрана за тютюнопушене в заведенията.

Представители на бизнеса настояват за връщане на стария вариант на закона, според който в заведенията има обособени помещения за пушачи. Ресторантьорите отчитат загуби на оборотите си след влизане в силна на пълната забрана от 1 юни 2012 година.

Събралите се днес на Орлов мост протестиращи на различна възраст, включително и малки деца, настояваха за запазването на забраната за тютюнопушене в заведенията.

С лозунги в ръце те отбелязаха "Без дим може, без здраве – не може!”, "НЕ на дима в заведенията”, "Отровния дим вън от заведенията” и "Обичам да танцувам, когато няма дим”.

Петя Накова от гражданска инициатива "България без дим” посочи, че целта на протеста е да се подкрепи Закона за здравето в сегашния му вид от 1 юни 2012 година. Според Накова данните, с които ресторантьорите отчитат спад в оборота си, са безпочвени, защото не са сравнени с показателите за същия период миналата година.

Дори финансовият министър Симеон Дянков заяви, че разходите за лечение на онкоболните в страната са много по-големи, отколкото загубите от заведенията, отбеляза Накова и коментира, че е нормално в началото да има спад в оборотите на заведенията, но по примера и на останалите европейски държави хората ще свикнат с тази забрана.

Социологът Мира Радева отбеляза, че след 40-годишна възраст белият дроб на един пушач се унищожава, като неговите ореоли се запълват с катран. Това не е в резултат на никотина, а на пушека, който в заведенията се поглъща от всички, дори и от деца, коментира Радева.

Според нея истинската битка за запазване на забраната за тютюнопушене в затворени помещения е обществото да започне да приема пушенето като социално неприемливо поведение.

"В момента, в който поставим пушача извън заведението, ние показваме, че това поведение не е красиво и е вредно”, заяви социологът. Тя даде за пример социологическо изследване върху пушачите, според което само 16% от пушачите са спрели да посещават заведения, а останалите 84% са приели действията на закона”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5475 |20.11.2012 Етикет "Вредно за вашето здраве" предложи Найденов . 11| 4930 |20.11.2012 И Симеон Дянков не е доволен от здравеопазването . 14| 4814 |14.11.2012 Атанасова: Здравеопазването не е застрашено от оставките в кръвните центрове . 9| 5904 |29.10.2012 Цецка Цачева дари патриарх Максим със здравец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads