Реклама / Ads
0| 5215 |01.07.2008 НОВИНИ

Без GSM-и в стаичката за гласуване, предлага НДСВ

.
„НДСВ готви пакет от мерки срещу купуването на гласове”, съобщи говорителят на партията Станимир Илчев. Едно от предложенията е да не се влиза с мобилен телефон в тъмната стаичка за гласуване.
 

Освен това жълтата формация ще настоява и да се инкриминира покупката и продажбата на гласове, но със състав на престъплението от пет години лишаване от свобода, което да позволи и използването на специални разузнавателни средства (СРС). Илчев информира още, че НДСВ ще организира мултипартийна дискусия с работно заглавие "Стоп на пазара на гласове".

„Бяхме леко озадачени, когато президентът предприе първата си среща с представители на независимите среди на политиците в лицето на Мария Капон, Емил Кошлуков и Нено Димов", призна говорителят на царската партия. Той допълни, че тази среща дори родила шега сред жълтите народни избраници. "Шегувахме се с група колеги, че той е поканил трима дисиденти - един реален в лицето на Мария Капон, един потенциален - в лицето на Нено Димов и един вечен дисидент - Емил Кошлуков", сподели Илчев. Все пак той се надявал нивото на представителност на политическите партии на организираната от президента на 7 юли кръгла маса да бъде "по-плътно". "Не се конкурираме с президента, продължаваме темата номер едно за нас, която е спирането на покупката и продажбата на гласове", поясни Станимир Илчев по повод продстоящата дискусия, която готви НДСВ и иницираната от Георги Първанов такава в идния понеделник.

stenly.jpg "НДСВ има намерение да пусне и интернет форум в сайта на партията, в който ще могат да бъдат коментирани всички предложения на партията как да се спре купуването на гласове и дали задължителното гласуване ще получи одобрението на хората и какво разбират те под „мажоритарни избори”, каза още Илчев.Той коментира и идеята на Стефан Софиянски броят на народните представители да бъде редуциран до 150 като "твърде радикална".

Според зам.-председателя на НДСВ Марина Дикова създаването на публичен регистър на дарителите на партиите е добро предложение, което, съчетано с увеличаване на партийните субсидии, би могло да допринесе за прозрачност на финансирането на партиите. „Така ще е по-лесно да се установи има ли нерегламентирано получаване на пари от партиите”, смята Дикова. Тя изрази подкрепа и за предложението партията, която ще участва в избори да има структури в 2/3 от общините в страната, както и за въвеждане на определен брой подписи за явяването на следващите парламентарни избори.

Дикова съобщи, че утре НДСВ ще внесе за обсъждане в пленарна зала законопроекта за изменение на Закона за допитване до народа, който е минал обсъждане в комисиите на Народното събрание. Тя подчерта, че НДСВ винаги е смятало, че „лекарството” срещу купуването на гласове е въвеждането на задължително гласуване, което от своя страна може да бъде въведено след ефективен референдум. Само при добър закон допитването до народа можело да има последствия. Депутати от НДСВ и БСП са вносители на законопроекта за референдумите.

"Проверката на ДАНС по случая с купуването на гласове от страна на Яне Янев в Сандански продължава, от което правим извод, че случаят е сложен и сериозен", коментира и тази тема Станимир Илчев. Всъщност НДСВ по грешка получило уличаващите документи. Близостта в иманата на Яне Янев, който е лидер на “Ред, законност и справедливост” и Яни Янев, който е депутат от НДСВ е довела до объркване на пощенските кутии на двамата народни представители и материалите за първия били получени от втория. „Оказа се, че материалите са били пуснати в кутията на Яни Янев, а не на Яне Янев”, разкри говорителят на жълтата партия. Данните съдържат списък на избиратели от Сандански, потвърдили своята подкрепа за кандидати за общински съветници на РЗС, както и подписани формуляри за подкрепа. "Разполагаме със списък с над 400 имена на граждани, подкрепили РЗС, което не е нито безобиден, нито кратък или анонимен материал", подчерта той.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5046 |01.07.2008 Издръжката ни за живот скача . 0| 9415 |01.07.2008 Американците били най-големите консуматори на наркотици . 14| 4719 |01.07.2008 В. Сидеров: На България й трябва моделът Берлускони . 12| 4884 |01.07.2008 Първоюлски ценови сатър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads