Реклама / Ads
6| 6327 |27.10.2012 НОВИНИ

Без лихва за кредити при саниране на жилището

.
Пенсионерите и социално слабите да получават безлихвени кредити или такива със съвсем малко оскъпяване, за да могат да осигурят собственото си участие при саниране на блокове по оперативна програма „Регионално развитие”, съобщава "Монитор".
 


Предложението тепърва ще се обсъжда и все още няма окончателно решение по въпроса. То е само една от новите мерки, които се обмислят, за да бъдат подпомогнати хората в затруднено положение, за да не се стопира процесът по обновяване на жилищните сгради с пари от еврофондовете. Това обявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството вчера.

 

Нисколихвени кредити вече се отпускат от Фонда за жилищно обновяване, който се управлява от Корпоративна търговска банка (КТБ). В него са заделени 12,5 млн. лева. Лихвата, при която ще се дават заемите, е 6,5% плюс основния лихвен процент (ОЛП) на БНБ. Тя обаче може да спадне до 4,5%. Кандидатите са освободени от плащането на такси.

 

Обсъжда се тази лихва да се намали още, когато става въпрос за социално слаби и пенсионери, каза строителният министър Лиляна Павлова.По думите й се готвят още механизми, с които да се подкрепят хората в затруднено положение. Една от идеите е да им се даде по-дълъг гратисен период, след който да започнат да правят вноски по заема. Един от вариантите е да минат поне два-три отоплителни сезона преди социално слабите и пенсионерите да започнат да погасяват взетите кредити. Така българите в затруднено положение ще могат реално да направят икономии от по-ниските сметки за отопление.

 

Предвижда се да бъде създаден гаранционен фонд с помощта на държавата. Той ще подпомага хората с ниски доходи, ако изпаднат в затруднено положение и не могат да плащат вноските си по взетия от тях заем. Все още не се знае колко средства ще бъдат заделени в него и на какъв принцип ще работи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5586 |12.10.2012 М. Стоянова: Няма връщане назад за данък лихва! . 14| 9402 |12.10.2012 Бойко плаща не повече от 70 лв. данък лихва . 33| 5680 |13.07.2012 България без кредити от чужбина в близките години . 7| 5740 |05.07.2012 От раните си почина простреляната заради лихваря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads