Реклама / Ads
0| 3382 |14.02.2017 НОВИНИ

Без шеф остана Апелативният спецсъд

.
Апелативният специализиран наказателен съд остана без председател титуляр, след като днес мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не предпочете нито един от кандидатките. Те бяха две – досегашният ръководител Даниела Росенова и Румяна Илиева. В подкрепа на Росенова гласуваха четирима членове на ВСС, а на Илиева – един.
 

Всички други бяха против. А иначе изслушването продължи над три часа, като основно въпросите и към двете бяха свързани със случайното разпределение на дела, защо едни съдии се вадят от съставите (основно по мерки) и как биха защитили независимостта на АСНС. Един от въпросите към Росенова обаче предизвика сериозни възражения на членове на Съдийската колегия. Галя Георгиева попита как е бил сформиран съставът по мярката на Ценко Чоков, в който е била и самата Росенова. (Вчера състав на АСНС промени мярката за неотклонение на Чоков от "задържане под стража" в "парична гаранция"), припомня "Правен свят".

 

Росенова заяви, че е некоректно да се говори за дела, които са висящи пред съда, в случая пред Специализирания наказателен съд, което дело в един момент ще стигне и до въззивната инстанция. След изслушването на двете кандидатки, Съдийската колегия бе на път да пристъпи директно към гласуване. Но от кумова срама Калин Калпакчиев каза няколко думи. Заяви, че подтекстът, който се влага, че в АСНС има нарушения на случайното разпределение не е правилен, проверката показала, че такива няма. Това е съд със своите особености и с 11 съдии, очевидно има въведени правила, които отразяват тези особености, заяви Калпакчиев. Добави, че Румяна Илиева избягвала отговорите на множество конкретни въпроси. Самият той не виждал причина за промяна на ръководството на АСНС, която, по думите му, няма да доведе до подобряване на отношенията в органа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3823 |14.02.2017 Съдийката пуснала Ценко Чоков не успя да стане шеф на Апелативния спецсъд . 0| 3537 |09.02.2017 И Окръжна болница в София остана без топла вода и парно . 0| 3811 |08.02.2017 Тръмп спял по 4-5 часа, през останалото време работел . 0| 4239 |19.01.2017 Тръмп предложил на 50 висши служители на Обама да останат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads