Реклама / Ads
24| 7674 |21.08.2013 НОВИНИ

Т. Безлов: Близо сме не до италианската мафия, а до гръцкия клиентелен модел

.
Тихомир Безлов
Перник е друг свят на българската наркокарта. Странно как софийският полицейски ресурс не можел да се противопостави на криминалния контингент в Перник. Този град е един друг свят, подобен на руските градове на "безпределници".
 

Много малко знаем за Килърите 3, малко се коментира в медиите, не изтича информация, което е добре, заяви по БНТ Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Очевидно обаче става дума за мрежа от групи и техните жертви за  около 10 години на територията на Перник. Перник е доста тежък район, отчете той.

Когато се правела първата карта на наркоразпространението в България, станало ясно, че големи групи от наркозависими и дилъри на ниско ниво доставяли хероин от Перник. Било странно как софийският полицейски ресурс не можел да се противопостави на криминалния контингент в Перник. Този град е един друг свят, констатира Безлов и направи паралел с Русия и подобни затворени градове там, наречени "градове на безпределници". 

По случая Килърите 3 се работи повече от година. Един от участниците в групата, попадайки под натиск в затвора, изтъргувал местенето си за информация. В България "договарянето" с криминални лица е много сложно заради законодателството, за разлика от останалия свят, обясни Безлов.

За хипотезата дали Килърите 3 са поръчали убийството на Мирослава от Перник Безлов каза, че това, което е излязло по нейното убийство, не давало информация за такава връзка, но пък често нещо, изглеждащо абсурдно, се оказвало възможно.

Предварително планираните телефонни  връзки с майката на Мирослава и бившия директора на Областната дирекция на МВР в Перник Димитър Шереметев обаче не се осъществиха, и двамата бяха с изключени телефони, независимо от твърдите предварителни уговорки за включването им в ефир. "Ако живеят в Перник, не е странно", констатира по този повод Безлов.

При убийствените серии обикновено се наблюдават периоди на нормализация, а после нов пик, защото се появяват нови структури и герои. Това става в периоди на кризи, както е и настоящата, защото се извършват преструктурирания, обясни експертът. Това, което ни интересува, е къде са приходите на криминалния свят. Когато възникне нестабилност, този свят започва да се организира, преподрежда, възникват нови структури. Целият този механизъм, който прави пари, изведнъж се освободи, този свят генерира в момента повече пари. Това е големият проблем на политическата нестабилност.

Много особено лято имахме, такова не помня от 90-та година, каза още Безлов. Ние сме по-близо не до италианския, а до гръцкия клиентелен модел, смята той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6950 |27.06.2013 Готови близо 800 стр мотиви на съда по „Килърите” . 41| 5176 |20.06.2013 Т. Безлов: Атентатът е ирационално поведение . 20| 5177 |14.05.2013 Безлов: За да управляват, ГЕРБ биха жертвали Цветанов . 1| 7364 |04.05.2013 Близо 200 000 преминали българо-гръцката граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads