Реклама / Ads
1| 4892 |04.02.2014 НОВИНИ

Безлов: Най-големият проблем е приходната част в бюджета

.
Тихомир Безлов
Проблем номер 1 в България е приходната част на бюджета. Най-важната част на документа са критиките на политическите назначения и конкретно моделът, в който при всяка политическа промяна започват уволнения на заемалите ръководни постове при предишната власт.
 

Това каза Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията пред Фокус, във връзка с публикувания доклад на Европейската комисия за борбата с корупцията.

Безлов даде примери с МВР, митниците и НАП. Той допълни, че през последните 20 години политиците назначават хора, чиито способности не са от значение. „Това води до изключителни проблеми при събиране на данъците и на корупцията в тези институции", коментира той и посочи като пример проблемите в инспекторатите на министерствата.

Анализаторът цитира и данните от доклада на ЕК, че страната ни е на първо място от 28-те страни-членки по сива икономика. „Това означава, че бизнесът плаща с около 1/3 по-малко данъци, отколкото трябва да плаща", изтъкна той. Според него това е една огромна сива икономика, която генерира корупция и отнема от средствата за здравеопазване, пенсионна система и образование.

Безлов допълни, че друг голям проблем на България, посочен в доклада, е съдебната система, където се случва точно обратното на изпълнителната власт: има голям магистратски елит, който практически е непроменен.

Особено тежки са проблемите във Върховния касационен съд, Върховния Административен съд, както и в апелативните съдилища у нас. „Тази система е застинала. Там виждаме магистрати, които са се издигали в най-тъмните години на прехода и които в момента са практически несменяеми", подчерта Безлов.

Той коментира, че това традиционно води до големи последици за честното правосъдие. „Реалността е, че през 2013 година, държавата спря да работи в много отношения, но ние сме част от ЕС и колкото и нещата да не вървят така, както ни се иска, все пак страната е устойчива", заяви анализаторът.

Той посочи, че, въпреки неизпълнението, България е имала добри данъчни приходи, няма и сериозни икономически сътресения. „Не бива да очакваме някакви чудеса, някакви бързи и чудодейни решения."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5350 |03.02.2014 Й. Цонев: Има проблем между банките и потребителите . 18| 4971 |22.01.2014 Прочитът на Кънев: Сменете правителството, за да решите проблемите си . 20| 5057 |22.01.2014 Янаки Стоилов: Проблемна зона остава съдебната власт . 13| 5535 |21.01.2014 Безлов: Частните структури подслушват с недостъпна и за държавата техника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads