Реклама / Ads
0| 5124 |23.01.2020 НОВИНИ

Безмълвно и с пълно мнозинство - новият заместник на Гешев е факт

.
Пламена Апостолова (в средата) Източник: БГНЕС
Новият заместник на главния прокурор Иван Гешев вече е факт. С пълно единодушие ВСС освободи от поста своя член Пламена Апостолова и прати в прокуратурата.
 

Апостолова беше една от трите дами, предложени от Гешев за поста зам.-главен прокурор. Другите две кандидатури са на Красимира Филипова и Десислава Пиронева от Софийската градска прокуратура. Те бяха назначени отново единодушно от прокурорската колегия на ВСС.

 

Днес трябваше да бъде гласувана и оставката на Пламена Апостолова, която съвсем (не)изненадващо отново бе приета с пълно мнозинство - 20:0 гласа. Процедурата мина в пълно мълчание, без дебат и мотиви, ВСС освободи своя член. Точката бе извънредна в дневния ред на Пленума, който единствен има право да освобождава свои членове.

 

Сега на ход е парламентът, който трябва с квалифицирано мнозинство от над 160 гласа да прати нов член в Съвета.

 

Апостолова е член на ВСС от политическата квота, а кандидатурата й е издигната от ДПС. От юли 2016 г. Апостолова е титулярен началник на Столичното следствие. Това е станало по изрична заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, а конкретното преназначение е извършила Емилия Русинова, тогава зам. градски прокурор, доскоро градски, а сега - зам.апелативен прокурор на София.

 

Апостолова е смятана за близка до бившия шеф на Националната следствена служба Ангел Александров. Тя и човекът, който разследваше делото “Фронтиер”, по което свидетелства срещу колежката си Татяна Шарланджиева. Обвиненията бяха, че Шарланджиева е разпънала “чадър” над шефа на консултантската фирма Красимир Георгиев, за да го избави от разследване за пране на пари, припомня “Де Факто”.

 

Гласуването на оставката на Апостолова протече, докато под прозорците на ВСС се събраха няколко граждани от ГД “БОЕЦ” с поредна демонстрация. Събитието е озаглавено "Гешев е висш позор".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4776 |26.12.2019 Експерти: Нотр Дам може да се срути напълно . 3| 4317 |27.11.2019 Две непълнолетни момчета пребиха до смърт 61-годишен мъж . 7| 9854 |04.11.2019 Настимир Ананиев: Борисов е бесен, Фандъкова пак ще се крие зад мнозинството . 2| 3727 |29.10.2019 ГЕРБ твърдо без мнозинство в СОС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads