Реклама / Ads
10| 5376 |27.02.2011 НОВИНИ

Безредици и пострадали на мача Левски - ЦСКА

.
Полицаите принудиха абсолютно всички привърженици на ЦСКА да напуснат стадиона на полувремето. Изключително тежко пострада привърженик на ЦСКА. Той беше приет в шоковата зала на ИСУЛ.
 

София беше блокирана преди мача като при военно положение! По централните булеварди и кръстовища имаше повече полиция, отколкото и най-старите фенове на "Левски" и на ЦСКА помнят. Камиони, коне, дори машини за пръскане с вода на демонстранти стегнаха в обръчи "сините" и "червените" агитки. Отначало по всичко личеше, че усилията са излишни, тъй като планираните походи преминаха сравнително кротко, пише Стандарт.

Близо 3000 ултраси на "Левски" тръгнаха от бул. "Тодор Александров" и продължиха до "Герена", минавайки през жълтите павета и бул. "Дондуков" в центъра на столицата.

Начело на парада бяха застанали запалянковци, които надуваха гайди, думкаха тъпани и даваха тон на останалите от агитката. Колоритните привърженици получиха аплодисменти от наблюдаващите ги от тротоарите хора.

Трима фенове на "Левски" измъкнаха от якетата си червени шалчета, хвърлиха ги на земята и започнаха да ги тъпчат с крака, крещейки познатия рефрен: "Бий чорбата по главата, бий, бий, бий!"

По-рано пък привържениците на ЦСКА също се отправиха в шествие по познатия маршрут от "Ариана" до "Георги Аспарухов". Те пееха и вееха знамена, надигайки шишета с бира.
Постепенно простотиите зачестиха. Боеве настанаха близо до Военната болница, където две групи от по 15 души си размениха по няколко шамара. После привърженици на ЦСКА изскочиха от шествието и се отправиха към магазин "Била" в "Хаджи Димитър".

Вероятно - за бира. Там обаче се засякоха с ултраси на "Левски" и настана нов бой. Двама от "червените" бяха арестувани. Куриозното е, че понабит беше и чужденец отново в районна на Военната болница. Вината на жертвата се оказа шалчето му. То било в цветовете на отбор от родината му.

Така постепенно сметката набъбна на осем арестувани в столичното Пето районно управление само до първия сигнал. Директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов уточни, че провинилите се са поравно от двете агитки. "Говорим за сбивания между групички, едно лице от тях е заловено с наркотични вещества", каза Йорданов. Отделно от пропускателните пунктове бяха върнати куп пияни фенове.

Страшното почна, когато привържениците на ЦСКА започнаха да рушат "клетката" на "Герена". Първо си отидоха няколко огради между сектор "Г" и пистата. Няколко реда полицаи, сред които представители на жандармерията, веднага се отправиха към дупката, за да не допуснат нахлуване. "Червени" гамени изкопчиха ламарините под краката си, след което започнаха да къртят и бетона и да го мятат по полицаите.

"Нагъчкаха ни 3000 човека в клетка за 2000. Има хора навсякъде - по стълбите, зад седалките, част от тях се задушават. Ако шефовете на полицаите слушат, да вземат решение по-бързо. Ако не, безредиците ще продължат", гневяха се "червените" ултраси, които започнаха да звънят на Сашо Диков в ефир.

"С влизането на стадиона феновете на ЦСКА започнаха да чупят всичко, каквото им попадна. Преди няколко минути почупиха всички огради. Така в момента няма преграда между агитката на гостите и терена и във всеки момент фенове могат да нахлуят. Ние няма как да го позволим, респектирали сме привържениците с построяването на нашите тежки органи на реда. Предупредихме ги да спрат с безредиците. Ако не го направят, ще бъдат използвани физически средства. Явно има намерение за нахлуване на лица от тяхната агитка, не включвам всички привърженици. Ние затова сме тук и това няма да го позволим.

Ще бъде голямо съжаление, ако използваме физическа сила", заяви Главен комисар Антон Златанов, който отговаря за сигурността и реда на дербито.

Безредиците обаче продължиха, полицай беше ранен с камък. Това доведе до нещо невиждано в историята на дербитата. С палки и щитове униформените принудиха абсолютно всички привърженици на ЦСКА да напуснат стадиона.

В мелетата се размахваха палки, жени пищяха, момиче беше изнесено на ръце. В крайна сметка "червените" бяха изтласкани. Извън стадиона останаха и запалянковци на "армейците", купили си билети за сектор "В". Полицията не ги пусна, преценявайки, че това може да създаде напрежение.

Страхотните мелета продължиха по улиците около стадиона. Най-якият бой падна до "Герена", в него участваше и конна полиция. Изключително тежко пострада привърженик на ЦСКА. Той беше приет в шоковата зала на ИСУЛ. Лекарите заявиха, че се борят за живота на младия мъж, но отказаха подробности. Полицаите продължиха да изтласкват запалянковците към Орлов мост, настъпиха десетки боеве.

Бесни, "червените" чупеха коли и стълбове. По улиците на столицата виеха патрулки и линейки, а районните преливаха от арестувани запалянковци. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6811 |17.02.2011 Младенов: Забраната на честването на Левски в Сърбия е срам! . 11| 5734 |16.02.2011 Сръбските власти забраниха на ВМРО да почете Левски . 2| 6345 |05.02.2011 Бити, ранени и пострадали в катастрофи приети в "Пирогов" . 14| 5930 |25.11.2010 Томалевски: В България изборите са незаконни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads