Реклама / Ads
1| 5818 |08.08.2011 НОВИНИ

Безценно платно на Вешин изплува при спецакция на МВР

.
“Цар Фердинанд и ген. Николаев” на Ярослав Вешин Източник: архив на МВР
Картини с висока културно-историческа стойност и други ценни вещи са били иззети при спецакция на криминалистите от сектор "Културно-историческо наследство", съобщават от пресцентъра на МВР.
 

Разследването започнало преди време по няколко досъдебни производства, свързани с кражби на картини от частни домове в столицата.

При кражбите били отнети картини със значителна културна и пазарна пазарна стойност, сред които и картина на художника Ярослав Вешин “Цар Фердинанд и ген. Николаев”, предлагана нелегално за 20 000 евро. За изчезването на платното от столичен дом бил подаден сигнал още в началото на февруари.

В хода на разследването е установено, че столичен антиквар Ю.П. /53 г./, турски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България и И.А./40 г./, криминално проявен, осъждан, поддържат контакти с „доставчици”, сдобили се със стоката чрез кражби от частни домове в столицата.

На 5 август в София е задържан И.А., от чието жилище са иззети 34 картини, между които и картината на Ярослав Вешин, икона, 2 портативни радиостанции, връзка с 23 касови и секретни ключове, накити и прибори от благородни метали.

Той е задържан е за 24 часа. Претърсен е антикварен магазин в столицата, управляван от Ю.П.. От там били иззети 4 картини.

Работата по установяване на произхода и собствеността на иззети културни ценности продължава.

Преди дни криминалистите планирали съвместна операция между Главна Дирекция “Криминална полиция”, СДВР и ОДМВР - Благоевград, и на 4 август, докато предлагал за продажба шест църковни икони, е задържан 53-годишен мъж от Гоце Делчев. Изяснено е, че той е в ролята на посредник при продажбата на иконите, които Ю.П. му предоставил. Уговорено било да иска общо 6 000 евро за шестте икони. Иконите са иззети, а мъжът е задържан.

В хода на работата по същия случай е претърсен домът на Ю.П. в с. Бяла места, община Якоруда и са иззети 10 картини, 2 газови пистолета, пневматична пушка, пушка “Уинчестър”, 14 газови и 45 бойни патрона, 4 ножа, метални свещници, друга църковна утвар и богослужебна книга. Ю.П. е задържан за 24 часа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6087 |07.08.2011 Трупът на изчезнал футболист изплува от Дунав . 5| 8533 |22.06.2011 Труп с вързани крака изплува край Варна . 1| 4790 |29.04.2011 Нефтено петно изплува от водите на Доспат . 2| 4760 |13.04.2011 Стара мина изплува от пясъците на Кранево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads