Реклама / Ads
2| 7742 |11.09.2017 НОВИНИ

Валери Симеонов: Цялата концепция за концесии на плажа е тотално сбъркана

.
Източник: БГНЕС
Подготвят се промени в закона за Черномморското крайбрежие и закона за туризма, с които да се премахне възможността за поставяне на преместваеми обекти на територията на националните курорти. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов.
 
Това са нормални практики и бих казал задължителни изисквания при преминаването на територия в друга държава, така че аз не виждам в самото наличие на такива изисквания някаква корупция. Така Симеонов коментира изявлението та Кати Пири, евродепутат от Холандия, докладчик за Турция и Източна Европа в Европарламента. Тя писа до Еврокомисията, че има корупция от страна на гранични полицаи спрямо граждани на ЕС и турските гастербайтери, които са принуждавани да купуват винетни стикери за преминаване през България, както и да си дезинфекцират автомобилите при влизане в страната от Турция.

Предлагат се законови промени, които трябва да решат проблема с преместваемите обекти по курортите. Симеонов обясни, че има текстове в закона, които позволяват поставянето на преместваеми обекти на плажа и има текстове от закона за устройството на територията, които позволяват поставянето на преместваеми обекти в населените места. Според вицепремиера времето на тези преместваеми обекти е отминало. В момента състоянието на търговията, на предлагането на стоките е такова, че то реално в пъти препокрива търсенето. Необходимостта, лично според мен, е отпаднала отдавна, смята той.

По негови думи позицията на целия туристически бранш е, че в националните туристически курорти не трябва да има преместваеми обекти нито на плажовете, нито на територията на самите обекти.

Най-отвратителното е, че всички тези обекти всъщност са едни корупционни сделки с въпросния концесионер или с въпросния собственик на торотоара или алеята където се слагат. Тотална забрана е необходима, защото в момента тези обекти не само, че закриват въобще морето, което е най-голямото богатство на нашите летни курорти. Всъщност Черномоските курорти са курорти, които предлагат две неща - море и плаж. Това е търговската стока, заради която идват чужденците,категоричен е вицепремиерът.

Барака с размери 3 на 4 метра се дава срещу определени квоти за целия сезон за 15-20 хиляди лева, обясни Симеонов. За да продаваш джапанки, ти плащаш на концесионера на плажа 15 000 лева. Той каза, че това първо се разрешава от закона. Това става с подписа на главния архитект на общината, а съгласуването става с Министерство на туризма.

Крайният резултат е наредени като китайска стена бараки, които скриват морето по цялата крайбрежна ивица, категоричен е Симеонов. Според вицепремиера цялата концепция за концесии на плажа е тотално сбъркана. Той обясни, че България получава 8 милиона на година за всички плажове по Черноморието. По негово мнение концесионерите реализират десетократно по-голяма печалба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4182 |05.09.2017 Работници от цялата страна на протест срещу некоректните работодатели . 2| 4090 |04.09.2017 Валери Симеонов иска да бутне всички преместваеми обекти в Слънчев бряг . 1| 4494 |20.08.2017 Бизнесмен: Валери Симеонов се държи като агресивен конкурент . 8| 7228 |20.08.2017 Ангелкова удари по Симеонов: Проверките не бяха координирани, това е лошо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads