Реклама / Ads
16| 5111 |27.01.2011 НОВИНИ

БХК: Има репресии и дискриминация срещу македонците у нас

.
Красимир Кънев Източник: Булфото
Най-сериозният проблем на македонците в България е тяхното признаване, отричането на тяхната самобитност като народ и като малцинство. Дискриминацията, на която те са подложени, е обикновено свързана с изявата на тяхната македонска идентичност.
 

Това заявява председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев в интервю, публикувано в официалния сайт на ОМО „Илинден“ - ПИРИН.

„Македонците са единственото малцинство в България, за които идеологията и практиката на тоталитарния комунистически режим от времето на „възродителния процес” е все още в действие. Единствено по отношение на македонците българската държава е категорична, че тяхната идентичност следва да се определя не от тях самите, а от държавата.

Точно както при турците в миналото – когато започнаха да ги преименуват, властите решиха, без да ги питат, че те всъщност не са турци, а българи. С други думи, както в много други отношения по времето на комунизма, действа принципа, че това, което не трябва да го има, него го няма. Същото е и с македонците днес“, отбелязва Кънев.

На въпроса: „При преброяванията през последните 60 години броя на македонците падна от 187 000 до 5071. Това очевидно не безпокои държавните органи, дори напротив. Изчезват ли македонците или цифрите са обект на манипулация?“, Красимир Кънев отговаря:„Цифрите от последните две преброявания не са достоверни, тъй като и двете преброявания бяха проведени в атмосфера на официално отричане и репресии срещу македонците. Вероятно и част от данните са манипулирани. Но следва да се вземе предвид и асимилацията, продължила с различни средства през по-големия период на комунистическия режим, както и в посткомунистическия период.

Само преброяване, проведено в условията на свободно самоопределяне след едно официално признаване на македонското малцинство и гарантиране правата на македонците може да покаже техния точен брой“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 6746 |23.01.2011 В. Сидеров: Има истерична офанзива срещу правителството . 0| 4597 |23.01.2011 Протестът срещу мобилните оператори - Събитие на седмицата . 3| 5652 |21.01.2011 ДАНС търси хакери срещу кибертероризма . 2| 5051 |19.01.2011 Болен заседател отложи делото срещу Баретата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads