Реклама / Ads
8| 4920 |14.01.2011 НОВИНИ

БХК: Законът за клевета ще бъде стъпка назад за България

.
Красимир Кънев Източник: Булфото
Красимир Кънев, който е председателят на Българския хелзинкски комитет, изрази безпокойство от обявените планове за специален закон срещу клеветата.
 

Frognews.bg припомня, че такива намерения бяха обявени от високопоставени политици и подкрепени от премиера Бойко Борисов.

Ако се създаде такъв закон, това би била една стъпка назад в демократичното развитие на България. Тази стъпка е против международните норми за защита на правата на човека", заяви председателят на БХК. Ако бъде въведена тази репресивна норма, съдилищата ще бъдат принудени да я спазват, уточни той.

По думите му дори при сегашната уредба на закона също има своите проблеми. Първият, според него, е че обидата и клеветата са все още престъпления. В редица други страни от Европа и останалия свят те са декриминализирани и дават възможност само за търсене на обезщетение. Кънев даде пример с Босна и Херцеговина, Япония, Ирландия и Украйна не са престъпления.

Той припомни, че още през 2006г. ОССЕ призовава страните да декриминализират клеветата.

Друг сериозен проблем, според него, е, че предвидените в НК глоби за обида са твърде високи и размерът им стига до 20 000 лв., което е една неправомерна санкция.Следващият сериозен проблем е, че режимът за преследване за обида и клевета по отношение на длъжностни лица, предвиден в българския Наказателен кодекс противоречи на международното право.

Сегашното управление иска да се отиде отвъд тези рамки, заяви Кънев. То иска да направи още по-сурови и строги репресии срещу обидата и клеветата. Те ще се предприемат по време на предстоящата предизборна кампания, коментира председателят на БХК. Той призова гражданското общество да даде отпор и да се премахнат дискриминационните режими, които в момента съществуват.

По време на пресконференцията стана ясно още, че вчера БКХ е изпратил писмо до председателят на парламента Цецка Цачева, с което я моли да вземе отношение по едни публикувани книги на Волен Сидеров с откровени антисемитски послания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5087 |07.01.2011 Дончева на съд за клевета . 3| 10400 |22.12.2010 Кoрнезов: Законът за киното – законодателна шмекерия . 1| 5468 |16.11.2010 Законът за превозите прати малките селище в "9-та глуха" . 0| 5453 |27.10.2010 Вестник брои 58 бона на Тренчев за клевета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads