Реклама / Ads
36| 6582 |25.11.2020 НОВИНИ

Биков обвини протестиращите за сегашната криза. Но всичко било по план

.
Тома Биков
Тома Биков - едно от остриетата на ГЕРБ, бълва изречения в ефира на Нова телевизия, но без да дава съществени отговори. Срамува ли се от проекта на ГЕРБ за новата Конституция, на фона на критиките на конституционалистите и Венецианската комисия, не стана ясно. Имал критики, но не ги посочи. Освен това стана ясно, че виновни за сегашната ситуация с коронавируса не са управляващите, а обществото. Иначе проблеми имало, призна той. Но властта се справя добре, всичко върви по план, който обаче търпял промени постоянно.
 

Общо взето това се разбра по време на интервюто на Тома Биков.

 

"Разбира се, че болниците са препълнени".

"Разбира се, че има проблеми".

"Немарливи сме към профилактиката, включително и с коронавируса. От една страна е безотговорността. Другото е паниката - има част от хората, които смятат, че трябва да бъдат приети".

 

Паниката обаче струеше от телевизионния ефир още през пролетта, когато на ежедневни сутрешни брифнги група хора формално обясняваха цифри, а после предупреждаваха за страшните неща, които предстоят. Паниката бе очаквана реакция. А проблемите в здравната система са известни на всички, дори на управляващите.

 

"Системата работи. Да, има дефекти в тази система, но тя работи".

 

Бисерите от устата на Тома Биков не спряха в продължение на близо почти половин час в студиото. Системата работи, независимо дали работи добре или не. Но българите са виновни за случващото се. По-специфично протестиращите. Защото българското общестов е било демобилизирано в тази битко и то от конкретни хора, "които обясняваха, че маските са, за да им пречим, говориха, че това е диктатура".

 

Сега същият човек, който беше против носенето на маски обаче бе назначен за началник на COVID отделението в Инфекциозна болница.

 

"Добре, че Мангъров се съгласи да бъде там, за да разбере за какво става въпрос", посочи Биков.

 

Хлъзгав въпрос обаче постави Биков в шах. Чрез него той призна, че онова, което се случва в момента, е по план. ФрогНюз припомня, че болниците издишат, лекарите са на предела, а вече няколко пъти се съобщава за починали пациенти, на които е бил отказан прием. Един от най-скандалните случаи е от Пловдив, където двама души починаха на стълбите на лечебно заведение, докато чакат хоспитализация.

 

Но всичко е по план. Който обаче търпи промени. Но къде е планът - не се разбра. Не е ясно и къде може да се види. Реорганизацията на лечебните заведения обаче вървяло сравнително успешно. Всичко било успешно, след като болниците продължават да работят, посочи още Биков.

 

"Всичко е по план. Той не е дългосрочен, защото взимаме решения всеки ден и всяка седмица и най-после трябва да се доверим на хората, които се занимават с това - Националният оперативен щаб. Това нито е Слави, нито е Мая Манолова, нито е Радев", посочи Биков.

 

Очевидно една от основните му задачи бе да измества фокуса от критиките към здравната система и реакцията на властта към политическите опоненти и хвърляне на обвинения за случващото се в чужда градина. Аргументите на Биков представляваха по-скоро паническа плеяда от опорки.

 

Икономическата криза и бюджетът

 

"До момента са взети мерки по отношение на икономическата криза и самият бюджет е в тази посока. Освен него, чакаме и европейската помощ. Готови сме да помогнем на хората извънредно. Не мога да обявя нашия икономически план за новата ситуация. Той се прави в момента и ще бъде съобщен. Да, ще има пари за хората, които ще останат без работа. Знам, защото това се мисли. Ако има нови затваряния, ще има нови мерки. Никой няма да бъде оставен сам. От тази ситуация можем да излезем заедно - и държавата, и хората трябва да преодолеем това предизвикателство. Целта на държавата е да омекоти ударите за тези, които са пострадали. Не е въпрос само на пазарлък. Става дума и за времеви фактор, който е много важен. Всички министри са в контакт със секторите, водят се разговори и с бизнеса. Никой няма да бъде оставен в положение, в което да е сам", увери Биков.

 

Въпросът е как. Но и това не стана ясно, защото се мисли в момента.

 

Проектът за нова Конституция

 

Междувременно стана ясно, че внезапно в дневния ред на Народното събрание бе вмъкната точката за свикването на ВНС и съответния проект на ГЕРБ, който бе определен като маньовър на властта още преди месеци.

 

Проектът бил внесен заради предложенията на протестиращите.

 

"Е, как да не искаха това? Първо това поискаха - Велико народно събрание. После казаха, че не искат. 90% от предложенията им бяха включени в проекта. Тази точка трябва да мине, защото още лятото беше ясно, че ноември месец трябва да се вземе решение. По всички индикатори това няма да стане", посочи Биков.

 

"Имам забележки към проекта, не съм "За" всяко предложение. Не съм съгласен с аргумента на Венецианската комисия, че липсва дебат. Самата ни Конституция бе приета от ВНС, свикано от Народно събрание. Това очевидно не е тема в момента, но бе изключително важно преди 2-3 месеца. Ако бяхме послушали опозицията лятото, може би сега щяхме да си говорим за предстоящите в неделя избори. Нямаше да имаме бюджет, нямаше да имаме икономически и здравни мерки", обясни още Биков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4704 |22.11.2020 Протестиращите се разграничиха от провокатори, счупили прозорците на офис на ГЕРБ . 12| 5408 |18.11.2020 Протестиращите са пред Съдебната палата. Казаха ”Наздраве” на Джамбазки . 37| 6176 |18.11.2020 Джамбазки отрича да е хвърлял бомбички срещу протестиращите . 21| 4616 |17.11.2020 Искрен Веселинов: Оправдавам Джамбазки, протестиращите си изкарват злобата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads