Реклама / Ads
3| 4670 |18.02.2017 НОВИНИ

Бил Гейтс със смразяващо предупреждение за света

.
Бил Гейтс
Най-богатият човек в света Бил Гейтс отправи смразяващо кръвта предупреждение, че десетки милиони хора могат да бъдат убити от биотероризъм. Гейтс заяви това пред световните лидери, събрали се за 53-ата конференция по сигурността в Мюнхен.
 
Съоснователят на „Майкрософт“, който прекара по-голямата част от последните 20 години, финансирайки глобална здравна кампания, заяви: „Ние не обръщаме внимание на връзката между здравната сигурност и международната сигурност“. Той призова света да се готви за глобална пандемия:

„Следващата емидемия може да се зароди на компютъра на някой терорист, който да използва генното инженерство, за да създаде синтетичен вариант на едрата шарка или супер заразен и смъртоносен щам на грип“.

Разузнаванията на САЩ и Великобритания са информирали, че „Ислямска държава“ се опитва да разработи биологично оръжие в свои бази в Сирия и Ирак. Все пак те омаловажават заплахата, като казва, че терористите ще се нуждаят от хора с необходимите умения, добри лаборатории и относително спокойна среда, свободна от хаоса и напрежението в конфликтните зони.

Други специалисти по сигурността обаче изразяват опасения, че заплахата от биотероризъм е станала по-реалистична през последното десетилетие, особено през последните пет години, когато промените в молекулярната биология, правят развитието на биологични оръжия по-достъпно.

Най-богатият човек призова света да се подготви за пандемия: „Необходимо е международната общност да осъзнае, че трябва да направи това бързо“. Той призова света да взема заплахата от глобална пандемия толкова сериозно, колкото опасността от ядрена атака по време на Студената война.

Гейтс призова държавите да инвестират в изследвания за разработване на технологии с капацитет за откриване на ваксини за период от няколко месеца. Подготовката за пандемия ще струва на света 3,4 млрд. долара годишно, а евентуалната пандемия ще нанесе щети за 570 млрд. долара годишно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4387 |30.12.2016 Бил Гейтс: Опасност от пандемии грози света . 0| 5584 |11.04.2016 Батков: "Панама пейпърс" по-скоро е предупреждение към Путин . 0| 4413 |24.03.2016 Отбой! Посолството на САЩ свали предупреждението за заплаха . 0| 4770 |13.03.2016 Предупреждение! Покачва се нивото на р. Дунав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads