Реклама / Ads
1| 4050 |22.04.2019 НОВИНИ

Биопроизводителите отново на протест

.
Източник: БГНЕС
Българска асоциация ”Биопродукти” отново организира протест, след като нито едно от исканията им не е било изпълнено. Браншът недоволства заради нова наредба за биологичното производство, с която се въвеждат много високи изисквания както към производителите, така и към фирмите, които ги сертифицират.
 

"Настоящият протест не е следствие на въведена на една или друга наредба, законов или подзаконов нормативен акт. Той е поради липса на цялостна политика и стратегии за развитие в селското стопанство. Недопустимо е да се внасят плодове и зеленчуци под нашата себестойност. Ние сме неконкурентно способни", каза Чавдар Маринов от Българска асоциация на производителите на плодове и зеленчуци.

 

Маринов заяви, че е „престъпление в магазините да няма български плодове и зеленчуци”. Според него спешната промяна и реформа е наложителна. По думите му е задължително „хоспитализирането” на производство на плодове и зеленчуци, както и закупуването на оборудване за „реанимация”.

 

Милен Стоянов от Българска асоциация биопродукти настоява за оставка за министъра поради хаоса в биоземеделието. "Става дума за начина, по който се случва всичко това нещо. Политиката е сгрешена", каза Стоянов.

 

Протестът е насрочен към 13:00 ч. и се очакват представители на производители от цялата страна.

 

„Това, което България и правителството прави, е подпомагане. Проблемите в биологичното земеделие ги имаше и в момента, в който застъпихме през 2017 г. Започнахме да ги решаваме, засилихме контрола, започнаха да се отнемат лицензи. Имат конкретни бележки – една от тях е намаляване на пробите, няма да ви казвам до каква степен. Защото намаляването на пробите е риск за потребителя”, заяви в предаването „Здравей, България” земеделският министър Румен Порожанов.

 

„По отношение на плодовете и зеленчуците много разговори са водени. В плодовете и зеленчуците се получават между 5 и 8 вида субсидии, които са в различни схеми”, обясни Порожанов.

 

„Прави се позволеното, лимитът, който имаме по закон в държавния бюджет. Разходват се приоритетно за чувствителните сектори”, допълни земеделският министър.

 

„Днес имаме поредния съвет за плодове и зеленчуци. Такива срещи не са спирали през цялата година”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4306 |20.04.2019 Протест в Черноморец заради отнети земи . 0| 3894 |19.04.2019 Отново ще е облачно и с валежи . 1| 4022 |19.04.2019 Парижките власти забраниха протестите на ”жълтите жилетки” край ”Нотр Дам” . 1| 4355 |18.04.2019 Педиатри в София излизат на протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads