Реклама / Ads
6| 5693 |10.09.2019 НОВИНИ

Бисер Лазов към съда: Не съм ром, не съм тук да си разказвам живота, а да говоря за КТБ

.
Бисер Лазов Източник: БГНЕС
Не мога да отговарям като някакъв ром, който да отговаря за някаква ДДС-арска тема тук. Нещата са сериозни и аз съм повикан тук да говоря за КТБ, но трябва да бъда правилно разбран и да обясня пак всичко. Не съм тук да разказвам живота си.
 

С това избухване още в началото на заседанието по „Делото КТБ“ основния свидетел Бисер Лазов показа на всички, че задаването на въпросите към него ще предизвиква все по-нервни изблици.  Едва ли някой очакваше още в началото на днешното заседание Лазов така да си изтърве нервите, и да повиши тон на съдия Вирджиния Петрова. За подобно поведение мнозина са отнасяли глоби за неуважение към съда, но явно Лазов остана със самочувствието, че е нормално да изисква от съдията той  да определя начина на провеждане на разпита му. Цялото заседание продължи с уточнения и възпирания на свидетеля да не преповтаря вече казани неща. Ето и по-подробно как протече днешното заседание:

 

Прокуратурата трябваше да започне със задаването на въпросите си към свидетеля, но той поиска думата преди това, а съдията му разреши. Лазов започна отново да повтаря дума по дума въведението, което направи още на първото заседанието по изслушването му. Първо обясни за говорния си дефект, след което пак повтори,  че за твърденията си използва записките си, свои наблюдения и усещания, имейли и документи, които е предал. Обясни, че се е подготвил и с отговорите на въпросите, които ще му бъдат зададени. Освен това поясни, че подробно се е запознал и с обвинението, публикувано на сайта на прокуратурата, където е видял и изброените дружества, които са кредитополучатели и са предмет на делото. Съдията го прекъсна, с напомняме, че още на първото заседание, на 26 март 2019 г., е обяснил вече всичко това.

 

Но Лазов настоя, че трябва да обясни пак всичко, защото иска да използва бележките си и когато отговаря на въпросите, защото трябва да борави с цифри и данни, след което избухна с обяснението, че не е ром и трябва да повтори нещата пак. В хода на заседанието Лазов често отбелязваше, че не му е дадена възможност пак да обясни нещата както той иска.

 

След настояването от страна на защита, че не може свидетелят да определя хода на делото съдия Петрова поиска прокуратурата да премине към въпросите си. Прокурор Даниела Начева премина към въпросите, като се позова на показания от 8 май на Лазов, в които той обяснява механизма за финансиране на дружества и увеличаване на капитала. Първото дружество за което бе поискана информация бе „Акванада“ ЕООД - как е регистрирано, кой е управител, къде е регистрирано, кой е счетоводител, освен описания кредит има ли други кредити, обслужвани ли са кредитите.

 

Последва искане за уточнение за кое увеличение на капитала става въпрос и за какъв период е исканата информация. Възражение последва и за това, че Лазов вече е отговорил в предишно заседание за точно това дружество, видно от протоколите.

 

 Лазов отново поиска да даде обяснение, които започнаха с " както вече казах...", което предизвика нова бурна реакция в залата, а защитата настоя съдията да води процеса, а не свидетелят, както и той да отговаря конкретно на въпросите. Лазов започна да отговаря на въпроса за дружеството, но пак се отплесна да преповтаря вече казани нещо. Все пак обясни, че дружеството е на човек, който не е близък на Василев, но може да говори с него. По думите му то не е развивало дейност. Според "условна категоризация на дружествата", направена от Лазов това дружество е от третата подгрупа. Лазов пак поиска да обясни тази негова категоризация, но съдията отново го спря. Той продължи да говори за профила на фирмата, за което пък не му бе зададен въпрос. Лазов говори за личните си впечатления, че това е само запис в Търговския регистър. Наложи се съдия Петрова отново да преповтори въпросите, записани в протокола, защото Лазов продължи да протака.

 

След явната трудност на Лазов да се съсредоточи върху въпросите се наложи ново уточнение от страна на прокуратурата, че въпроса на прокуратурата какви кредите е получавало дружеството е за период 2008-2014 г. Лазов отново искаше да продължи със свои впечатление, но пак бе спрян. Лазов все пак обясни, че това което ще каже се основава на спомени, документи, негови бележки, направени след затварянето на банката, за които е искал да говори още в началото на това заседание, но не му е дадена възможност. По думите му знаел за кредит от 2011 г., а средствата са отишли за увеличение на капитала на  Корабостроителница Русе.

 

Лазов обясни, че не знае повече детайли, но информацията е налична в банката. Също така не си спомня, кой е бил счетоводител, но също можело да се провери.

Начева обясни, че това са въпросите, които са към свидетеля за всички следващи дружества, които са подредени по азбучен ред.

 

Припомняме, че става въпрос за близо 50 фирми, за които следва Лазов да даде информация.  Последваха дружествата "Ареском" ЕООД, "Багиана", "БГ Корпорейшън" ЕООД и следващите от списъка. В момента заседанието все още не е приключило.

 

Утре „Делото КТБ“ продължава с отговорите на Бисер Лазов за следващите фирми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4898 |10.09.2019 Продължава „Делото КТБ“, прокуратурата ще разпитва Бисер Лазов . 8| 6510 |02.09.2019 Пореден бисер на Гешев: Усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила, не е вярно . 0| 4574 |01.09.2019 Отварят пещера ”Бисерна” край Шумен . 3| 4931 |20.08.2019 Бисер Петков: Над 55 млн. лв. са предвидени за нови социални услуги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads