Реклама / Ads
10| 7417 |14.10.2020 НОВИНИ

Бисер Петков: Новите пенсионери ще получават по 20 лева месечно от втория стълб

.
Бисер Петков
Рискът е в това пенсиите от втория стълб да не компенсират намалението на пенсиите от държавното и обществено осигуряване. Рискът е от 2016 година. Има намерение да се предостави срок за избор. Той е възможен до 5 години преди да се навърши пенсионна възраст. Трудно лицата, пет години преди пенсиониране, мога да направят информиран избор. Натрупванията в партидите на първите пенсионери, родени след 60-та година, са сравнително ниски. Средният размер на едно лице е 4150 лева по данни на КФН. Тази сума не бил осигурила по-голяма пенсия от 20 лева месечно.
 

Това каза бившият социален министър Бисер Петков по БТВ. Той допълни:

 

Това зависи от конкретния размер на натрупванията. Тези хора имат не пълен период на осигуряване. Доходността на пенсионните фондове е ниска. Таксите на пенсионните дружества са сравнително високи. Всичко това влияе.

 

Не искам да се връщам към поисканата ми оставка. Не мога да зная дали е имало други мотиви и причини. Бях близо до момента да оставката заради липса на подкрепа за някои политики. Бе намерено решение за изплащане на личните асистенти на възрастните хора, но трябва да гледаме напред.

 

Впечатление на премиера е, че никой не е искал да работи с мен. Отстрани изглеждаше друго.  Не мога да коментирам думите на премиера. Една от задачите на министерство бе да се подготви регламента на изплащане на т. нар. втори стълб. Преди година представихме проект на закон, който дискутирахме. Темата е много сложна. Фазата на изплащане чука на вратата, ще дойде след по-малко от година. Нямам контакти с премиера. Преподавам в УНСС. Не съм човек, който ще даде оценка на Сачева.

 

Повишаването на минималната пенсия е необходимо. Пенсиите в България са ниски. Това е очаквано с оглед на обещаното от малкия коалиционен партньор. Ще има демотивация на хората да се самоосигуряват. Пенсиите, които са над минималното искат  да се увеличат с 10 процента. Това ни вкарва в капана на ефекта на границата. Получава се така, че  тези , които са получавали пенсии под 360 лева, след увеличението ще вземат повече от тези, които са взимали малко над границата. Това е дълбоко несправедливо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5455 |14.10.2020 785 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 5 819 PCR теста . 8| 5770 |13.10.2020 587 са новите заразени с коронавирус при 4320 PCR теста. Нидерландка почина след повторно заразяване . 35| 10346 |12.10.2020 Началникът на ВСС пита: Къде ще се съхраняват новите F-16 и кой ще лети на тях? . 7| 4853 |11.10.2020 448 са новите случаи на COVID-19, четирима са починали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads