Реклама / Ads
4| 6203 |14.02.2011 НОВИНИ

Битка между магистрати бламира делото срещу "Софийски имоти"

.
През миналата седмица Софийският градски съд отстрани наблюдаващия прокурор по делото “Софийски имоти” Пламен Панайотов, заради съмнения в пристрастност и натиск върху вещо лице.
 

Това стана повод за остър професионален дебат между магистратите, след като днес от държавното обвинение пре съда се явиха цели трима прокурори. Те яростно настояха за отвод на съдебния състав, който неправилно е отстранил колегата им от делото. Новият наблюдаващ прокурор Пламен Георгиев и колежките му Димитрова и Христова упорито пледираха, че съдиите са предубедени, защото не са изслушали тяхната страна, не са изискали справка от Върховната касационна прокуратура и от Инспектората на ВСС за колегата им Панайотов, а са го отстранили.

Обвинителите се мотивираха също така, че съдебният състав едностранчиво е приел за верни твърденията на вещото лице, без да се обсъдят доводите на прокурора. Освен всичко друго, според прокурорите, съдът е имал и мотив да дискредитира техния колега.

Адвокатите на свой ред опонираха категорично, че съдът не е длъжен да изисква подобни справки, а самото съмнение, че един магистрат е предубеден задължително довежда до неговия отвод от процеса. Самият прокурор Панайотов е отстранен поради същите причини и от общо три съдебни състава, които се занимават с делата на “Софийски имоти”. Прокурорът обяви преди дни, че обмисля дали да не подаде оставката си.

Председателят на съдебния състав Карамфила Трифонова категорично отхвърли искането за отвод на съдебния състав. Един от мотивите е, че с нито един свой акт съдът не е накърнил правата на никой от участниците в процеса. От защитата пък поискаха отвод на 4 от 5 от вещите лица по делото, които са изготвили техническата експертиза, която е в основата на обвинителния акт.

Срещу бившия шеф на “Софийски имоти” Тошко Добрев и още неколцина души има образувани около 50 досъдебни производства, 4 са делата, които се гледат в съда. Още два обвинителни акта са внесени, но в последствие съдът ги е върнал, за да се отстранят съществени пропуски и процесуални нарушения. По всичките дела водещ прокурор е отстраненият Пламен Панайотов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6338 |14.02.2011 Демби с амнезия за сигнала срещу Маргините . 15| 6077 |13.02.2011 В. Петров: Конфликтът ни с В. Танов не е междуличностен . 6| 8647 |13.02.2011 Заплаха срещу Поли Културиста в ареста . 9| 5424 |12.02.2011 Европейската мрежа срещу расизма против „Луков марш”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads