Реклама / Ads
29| 6357 |14.11.2012 НОВИНИ

Битката за патриаршеския стол загрубя!

.
Снимката, която намеква, че докато митрополит Николай е в траур, митрополит Кирил прави пиршество Източник: Пловдивска митрополия
Шестима митрополити бойкотираха заседанието на Светия Синод днес, което обсъжда подготовката на патриаршеския църковен събор.
 

Освен Великотърновският Григорий, който пожела да оттегли подкрепата си за Кирил, не се появиха и Пловдивският Николай, Врачанският Калиник и Плевенският Игнатий. Сбирката не уважиха и задграничният владика Йосиф, който отговаря за САЩ и Канада, както и западноевропейският митрополит Симеон.

Архиереите ще запазят гробно мълчание два часа след края на заседанието, което приключи малко преди 14 часа. В 16 ч. варненският митрополит Кирил ще запише специално изявление пред БНТ.

Дядо Николай вече обяви, че се оттегля в 40-дневно молитвено мълчание в памет на починалия на 6 ноември патриарх Максим. Григорий Великотърновски пък обяви вчера, че оттегля подписите си от протокола за избиране на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на църквата.

Според устава на църквата осем присъстващи са достатъчни, за да се проведе заседанието. Стои обаче въпросът дали решенията, които ще приемат, ще са легитимни. Митрополит Николай преди дни цитира устава, че това трябва да става с гласовете на повече от половината от състава на Синода - т.е. с поне осем гласа. На това основание той оспори избора на Кирил за наместник-председател на църквата, тъй като той събра 7 гласа.

Днес на влизане в Синодалната палата ловчанският митрополит Гавриил повтори личното си мнение, че изборът на митрополит Кирил е легитимен и не се налага прегласуване. Според него нито в устава, нито в правото има възможност за оттегляне на подписи, както направи Григорий.

Гавриил добави, че на заседанието на 10 ноември всички присъствали митрополити, дори председателстващият срещата Григорий Великотърновски, са поздравили Кирил Варненски за избора му и никой не е имал възражения. Добави, че според църковния устав особеното мнение се дава на самото заседание или се депозира писменодо три дни след него.

Варненският владика Кирил отговори лаконично на настойчивите журналистически въпроси дали днес ще се стигне до прегласуване на избора за наместник-председател с думите: "Аз не съм Господ".

След като отслужи панихида за 9 дни от смъртта на патриарх Максим, митрополитът заяви пред журналисти, че ще призове отсъстващите от заседанието митрополити да се върнат, "да влязат през вратата, а не да прескачат оградата". На въпрос дали може да обедини членовете на Синода той отвърна : "С Божията помощ и Света Богородица". "Най-важното е да бъдем единни и да покажем духовно израстване", добави той.

Сливенският митрополит Йоаникий коментира, че не може да се говори за разделение, но отбеляза, че има отсъстващи архиереи от заседанието на Синода. Попитан дали митрополит Николай има вина за това, сливенският владика каза, че не обвинява никого.

Тази сутрин стана ясно, че битката за патриаршеския престол вече е загрубяла. На официалната интернет-страница на Пловдивската митрополия е препечатан текст от в. "Марица" със заглавие "Дядо Николай се моли, и.д. патриарх Кирил прави пиршество!"

В началото на седмицата Николай Пловдивски прати писмо до духовните си събратя от Светия Синод, уведомявайки ги, че ще прекара следващите 40 дни в молитвено мълчание в памет на покойния патриарх Максим и няма да ходи на заседанията.

Според текста "по същото време се разбра, че митрополит Кирил е дал почерпка по случай избирането му за изпълняващ длъжността патриарх. В събота, веднага след заседанието на висшия клир в сградата на Светия Синод, братята се събрали на софра. Най-старшият вече сред тях извадил скъпо уиски и щедро налял в чашите. Пиршеството продължило до късно, някои от братята се впуснали в поздравления и тостове в чест на новия си началник", разкрива вестникът, а оттам - и страницата на Пловдивската митрополия.

"Е, да, ще скърбим всички. Но не трябва да седим със скръстени ръце. Ще се молим за дядо Максим. Защото не сме сираци. И света Богородица ще ни помогне заедно да запазим мира и да живеем смирено", отговаря Варненският и Великопреславски владика на въпрос дали ще пази траур за кончината на патриарх Максим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5550 |09.08.2012 В битката с огъня влиза и армията, пламна и Атон . 15| 6796 |17.06.2012 Р. Стойчев: Битката за волейбола сега започва, ще я водя докрай! . 25| 8735 |20.05.2012 Първанов се оттегли от битката със Станишев . 27| 5018 |21.12.2011 Бензиностанциите редом до МВР в битката с пироманите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads