Реклама / Ads
1| 5122 |06.08.2016 НОВИНИ

В битката САЩ - Русия за ООН Бокова е 5-а, а Гутериш води

.
Българката Ирина Бокова вече е пета в класирането на кандидатите за генерален секретар на ООН. Това показват резултатите след второто предварително класиране в Съвета за сигурност. Отличник отново е португалецът Антониу Гутериш.
 
Единайсет от 15-те страни членки са подкрепили кандидатурата на португалския експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците, две са били против и две - без мнение. На второ място се нарежда бившият президент на Словения Данило Тюрк, следван от аржентинската външна министърка Сусана Малкора.

 

Така Гутериш вече е явен фаворит за поста. По традиция в подобна надпревара се очаква кандидатите, които не получават достатъчно подкрепа сами да се оттеглят. Така постъпи бившият министър на външните работи на Хърватия Весна Пусич.

 

При първото тайно гласуване Бокова не бе подкрепена от 6 от 15-те страни в Съвета за сигурност и остана на трета позиция след Гутереш и Турк. В петък обаче тя не е била подкрепена от седем посланици, а един е бил без мнение. Това е знак, че българката губи доверие.

 

Според информация на БНТ за недоверието към Бокова голяма роля изиграло писмото на режисьора Евгени Михайлов до посланиците на 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН. В него той припоня биографични данни за Бокова, както и нейни гафове като шеф на ЮНЕСКО, разкрити и оповестени от големи чужди медии.

 

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов изпрати писма с молба за подкрепа за българския кандидат, но явно те не са неутрализирали написаното от Михайлов. 

 

Оттук насетне процедурата ще се повтаря, докато един от кандидатите не получи подкрепата на всичките 15 членове на Съвета за сигурност. В интерес на истината, вече не е възможно мненията да се обърнат така, че Бокова да спечели доверието на всички гласуващи. Поне в историята няма такъв случай. След като бъде излъчен фаворитът, ще се състои официално открито гласуване и кандидатът ще бъде предложен за одобрение от Общото събрание на ООН.

 

Финалните кандидати ще станат ясни през първите дни на октомври.

 

Мандатът на сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изтича на 31 декември 2016 г.

 

Според наблюдатели надпреварата за генерален секретар на ООН от самото начало се е превърнала в противоборство между САЩ и Русия. Някои сравниха надпревара с нов фронт между двете супер сили. Американците лобирали за външния министър на Аржентина в хода на първото тайно гласуване. 

 

В същото време Русия дава рамо на българската дипломатка, чието семейство е тясно свързано със Съветския съюз. Самата тя е завършила в Москва и подържа тесни връзки с руски политици.

 

Първото предварително гласуване, проведено миналия месец, показа, че Русия и САЩ са предприели мерки да отстранят кандидата-фаворит на другата страна, макар че генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е очевидният избор на Москва, получи по-добър резултат от външния министър на Аржентина Сузана Малкора. В надпреварата участват поне още десетина кандидати, а бившият министър-председател на Португалия Антониу Гутериш се открои пред останалите.

 

Гутериш се представя наистина добре и вече много трудно може да бъде изпреварен от друг кандидат, смятат наблюдатели. Въпреки това изненадите все още не са изключени.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5215 |04.08.2016 Ричард Гоуън: Бокова няма шанс за ООН . 0| 4202 |04.08.2016 ЕК ни дава зелена светлина за газ от Русия и нова ядрена мощност . 0| 4130 |02.08.2016 НАТО и Русия търсят развитие на контактите . 2| 9699 |01.08.2016 Война в ефир между Райчев и Михайлов заради Бокова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads