Реклама / Ads
6| 10099 |27.07.2008 НОВИНИ

Бюджет 2009 – на младите хора и образованието

.
НДСВ предлага Бюджет 2009 да се насочи към три групи приоритети, а именно – антиинфлационна политика, инвестиции в образованието и науката, и политики към младите хора.
 

Това е заявил зам.-председателят на жълтата партия Милен Велчев по време на дискусията за бюджета на тристранната среща на коалицията в Банско. Той е обяснил, че трябва да се избягва заплатите да растат по-бързо от производителността, защото това неизбежно води до увеличаване на инфлацията. „За пенсиите сме категорични, че трябва да се спазва швейцарското правило. Държим и субсидиите за бюджетни предприятия да намаляват", е заявил още Велчев.

Що се отнася до идеята повече инвестиции в образованието и науката, мотивите са ясни - това са инвестиции в бъдещето и най-вече те стимулират вече започналата реформа в образованието. „Не прави добро впечатление, че в проекта се предлага намаляване средствата за образование от 4,2% на 4 на сто от БВП", е отбелязал зам.-шефът на НДСВ. Бившият финансов министър смята, че процентът, отделян за образование, трябва да бъде запазен, за да можем с ръка на сърцето да се изправим пред българското общество и да кажем: „Ние инвестираме наистина в образованието". Това трябва да стане чрез увеличаване на размера на единния стандарт за издръжка в образованието и увеличаване средствата за наука. „Но не чрез финансиране на съществуващи структури, а като се повишат средствата, разпределяни на проектен принцип", е пояснил Милен Велчев.

„По отношение на политиките за младите хора предлагаме увеличаване на платеното майчинство от 9 на 12 месеца, увеличаване на детските добавки и въвеждане на ваучери за детски градини, за да няма деца, чието отглеждане в детски градини не се подпомага финансово от държавата", е казал още той.

„След 2009 г. НДСВ смята за целесъобразно държавата да продължи да намалява съотношението между разходи и БВП, да намалява осигурителната тежест и да продължи опростяването на данъчната система", е заключил Велчев.

Зам.-председателката на ПГ на НДСВ и екссоциален министър Христина Христова пък е предложила всички деца на възраст от 3 до 6 години да получават всеки месец ваучер за детско заведение по стандарт, определен от държавата. Проектът се нарича „Детка градина" и има за цел да подпомогне родителите, които не успяват да запишат децата си в общинските градини. Тя е пояснила, че става дума за около 60 хиляди деца.

Като част от политиката за младите хора и семейства, приоритетна за НДСВ, Христина Христова е предложила платеното майчинство да бъде увеличено от 9 на 12 месеца. Майките да получават 90% от заплатата си една година, след като родят. Обезщетението за майчинство до 9-месечна възраст при близнаци да се повиши с 50 на сто, а при тризнаци - със 100%. Детските добавки да са 35 лв., поне колкото една средна такса за детска градина.

Христова е потвърдила позицията на НДСВ, изразена и на коалиционното съвещание в Катарино - 50% от излишъка за 2008 г. да отидат в т.нар. Сребърен фонд, който се създава за подпомагане на финансовата устойчивост на социалната система и тежката демографска ситуация в България. Жълтата депутатка е дала идеята също да се увеличи гарантирания минимален доход - сега той е 55 лв., но не е актуализиран от 4 години.

Христова е заявила още, че наред с устойчивостта на икономиката, НДСВ държи Бюджет 2009 да покаже и устойчивост на социалната система в България. „Политиката на управляващото мнозинство трябва да личи ясно и в бюджета", смята тя. Христина Христова е била категорична, че образованието и науката, особено иновациите, които развиват бинеса, остават във фокуса на вниманието на НДСВ.

Frognews.bg

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4797 |24.07.2008 Тройната коалиция се събира в Банско да разпределя бюджетни пари . 4| 4638 |09.07.2008 Станишев изпревари Медведев в класация на младите лидери . 4| 4590 |21.06.2008 Орешарски обяви 2,7 милиарда лева бюджетен излишък . 2| 4539 |09.05.2008 Е. Желев: Да се преразпредели бюджета за здраве по европейски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads