Реклама / Ads
12| 4552 |17.11.2009 НОВИНИ

Бюджет 2009 - бедни, но... до средата на годината?

.
Средата на следващата година ще живеем по-добре Източник: Вяра Йовева
В минидебат по телевизията политици умуваха върху "бюджетите на голямото хапче", каквито били предишните на Тройната коалиция и настоящия, към който се появиха подозрения, че има буфери, за да можел да се преизпълни.
 

Бюджет 2009 е единственият реален бюджет за следващата година; той е балансиран, а от семейна гл.т. няма да се отрази върху семейството, което ще продължи да живее нито по-зле нито по-добрев сравнение с миналата година, обяви по БНТ Делян Добрев от ГЕРБ преди първото четене на бюджет 2010.

Проблемът е в това, че основната цел през следващата година е бюджетът да противодейства на ефектите от глобалната икономическа криза, а в него няма механизми за смекчаване на кризата, т.е. има отстъпление в активните мерки на пазара на труда, направи оценка Пл. Орешарски, ексфинансов министър в кабинета Станишев. Орешарски заподозря поставянето на буфер, за да може бюджетът да се преизпълни впоследствие.

Тройната коалиция изхарчи толкова много пари, че сега не е почтено да ни дава акъл сега какво да правим, контрира Мартин Димитров и посочи като правилни стъпки намаляването на осигурителната тежест. Той обаче направи уговорка, че е могло да се направи и повече в посока реформа на бюрокрацията в България. Сините въпреки това щели да подкрепят бюджета.

Абсурдно е да се мисли, че България ще излезе от кризата преди другите европейските страни, но, ако това стане през следващата година, в него ще има излишъци и те ще се раздават на населението с популистичен ефект, определи Алиосман Имамов от ДПС. Оттам смятат, че консервативният бюджет бил лесен за управление. Основният недостатък на този бюджет е, че той няма собствена физиономия, в него липсват политики, обяви той. България ще е на опашката по доходи.

Е, да бюджетът няма физиономия на голямото хапче, както бюджетите на БСП и ДПС, контрира Димитров.

Ако дискусията в залата не е за този бюджет, а за онези от миналите години, както усещам, няма да имаме голям успех с бюджета, отсече Орешарски, според когото, щом в един бюджет има много приоритети, значи няма такива.

С този бюджет след средата на следващата година ще живеем по-добре, обеща Д. Добрев от ГЕРБ.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5000 |16.11.2009 Станишев предупреди за бедност с "Бюджет 2010" . 13| 4934 |14.11.2009 Станишев: Бюджетът убива важни сектори . 5| 5869 |27.10.2009 СДС и БСП в съюз срещу "Бюджет 2010" . 4| 5245 |16.10.2009 Елитна групичка изсмуквала 80% от бюджета на отбраната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads