Реклама / Ads
0| 3757 |17.11.2016 НОВИНИ

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

.
Сградата на НЗОК
Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в пленарна зала. Той бе приет с 98 гласа ”за”, 51 ”против” и 5 ”въздържал се”. Против бяха БСП, ДПС и АБВ,
 

По време на дебатите герберите защитиха макрорамката за здравеопазване за следващата година, но критикуваха здравния модел. Бюджетът на НЗОК за 2017 г. не е нищо ново под слънцето, заяви Семир Абу Мелих, предаде Нюз. бг

 

Има една система, която обслужва българските граждани, която следващата година ще има около 200 млн. и нещо за повече пари за тяхното здраве и дотам, коментира депутатът.

 

Лекарите не били доволни от системата, както и депутатите. Философията на здравната система в Република България е сбъркана, категоричен е Абу Мелих. Тази здравна система вече не работи, не може да обслужва нуждите и предизвикателствата, смята той.

 

Иначе бюджетът за 2017 г. гарантирал финансова стабилност на здравноосигурителната система в България. Той гарантира възможност за всяко следващо управление, което определи българският народ, да може да провежда реформи, съобразно програмата на партията, която представлява, по мнението и на шефката на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова.

 

Искам да апелирам, така както в комисия, към здрав разум и национална отговорност на всички народни представители от управляващото мнозинство и от опозицията, за да може наистина да не допуснем бюджетна вакханалия следващата година и да осигурим стабилност на всички институции, настоя тя.

 

 

Очаквано, опозицията се обяви срещу здравния бюджет за 2017 година. Бюджетът на НЗОК е изтъкан от грешки, заяви червеният Емил Райнов. Още в самата приходна част бюджетът е подценен. Подценяването идвало от броя на здравноосигурителните лица.

 

НЗОК де факто е фалирала, оставяте една финансово рухнала система, включи се Хасан Адемов от ДПС. Той очаква повече резултати в сектора. Ако бюджетът не се приеме, нямало да има драма. Драма може да има, ако между първо и второ четене се разгърне популизъм, който да събори както бюджета на Касата, така и на държавния бюджет, убеден е Хасан Адемов. Проблемът на този бюджет е, че е изготвен на тъмно, категоричен е Адемов.

 

С този проект на бюджет държавата гарантира финансирането на националните приоритети, защити парите за здраве за догодина и здравният министър д-р Петър Москов. Финансовата рамка е по-добра от миналата година и то с едни 250 млн. лева, което е добре. Начинът на разпределение на бюджета ще успее да гарантира прозрачност, подчерта той. Москов настоя за стимулиране на доброволното здравно застраховане.

 

Бюджетът е балансиран и изпълним, е мнението на здравния министър. Общо за здравноосигурителни плащания касата ще може през 2017 г. да заплаща повече дейности и услуги с 247 млн. лв. в сравнение с 2016 година. Има сериозно увеличение на параметрите за доболнична помощ, което е свързано отново с изпълнение на националната стратегия и с приоритетите и нуждите, които имат българските граждани, според Петър Москов. Разширява се обхватът на профилактичните прегледи. Увеличават се натоварванията и в диспансерните прегледи при профилактичните прегледи.

 

При специалистите пациентите ще имат право и на допълнителен профилактичен преглед, като това върви със съответното финансиране. Има увеличение и по параметрите за болнична помощ и за лекарствени средства, посочи още Москов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4040 |16.11.2016 Борисов подмина журналистите като пътни знаци . 0| 3737 |15.11.2016 Разследват ”ловеца на бежанци” Динко за дискриминация . 0| 3993 |05.11.2016 За ден 64 имигранти опитаха да преминат незаконно границата, попречиха им . 2| 4025 |03.11.2016 Борисов: Няма да управлявам с ДПС и БСП, минавам в опозиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads