Реклама / Ads
0| 5492 |29.07.2009 НОВИНИ

Бюджетът отново e на изкуствено дишане

.
Кабинетът е изправен пред трудната задача да запълни огромната "дупка" от близо 2.5 милиарда лева дефицит, която се очертава в бюджета до края на годината.
 
Половината от средствата ще бъдат спестени от съкращаване на разходи в държавната администрация, за другите ще се търсят допълнителни постъпления в хазната .

Състоянието на държавните финанси е доста по-тежка от очакваното. Едва ли очертаващият се дефицит ще може да се запълни само със съкращаване на разходи, обясни вицепремиерът и финансов министър Симеон Данков след първото заседание на новия кабинет.

Според прогнозата на Агенцията за икономически анализи към Министерството на финансите България ще завърши годината със спад в икономиката от 6.3%, при заложен в бюджета ръст от 4.7%. Разликата от 11% е драстична, при положение, че се работи без актуализация, въпреки разминаването в макроикономическите параметри, каза министърът пред медиите.
Първото полугодие завършва с 16% по-малко събрани приходи от планираните, информира Дянков.

Ситуацията е доста по-тежка от тази, която представяше предишното правителство, каза още той. До края на мандата си предишният премиер Сергей Станишев и неговият финансов министър Пламен Орешарски обясняваха, че няма опасност от влизане в дефицит в края на годината и че мерките за икономии са достатъчни.

Дупката, която се очертава, няма да може да бъде запълнена без сериозно орязване на разходи за ключови сфери като образование и здравеопазване. Дянков възнамерява да предложи на колегите си половината от въпросния дефицит да бъде компенсиран със съкращаване на разходи, а другата половина – чрез допълнителни постъпления. Решението ще се одобрява следващата седмица, когато ще има подробни разчети и конкретни предложения за намаляване на разходите на всяко министерство.

Промяната на бюджетните параметри трябва да стане само с решение на правителството, за да може да се премине към спешни мерки.

При необходимос, през септември, когато в парламента се внася за обсъждане бюджета на следващата година, може да се предложи и актуализация на сегашния бюджет, коментира Дянков.

Според обявените вече намерения от екипа на ГЕРБ първото „голямо перо”, което ще бъде съкратено, ще е проекта за АЕЦ „Белене”.Освен „Белене” вероятно ще бъде замразен и проектът „Бургас – Александруполис”, както и други ключови енергийни проекти. Приходите могат да се набавят и чрез по-драстични мерки за некоректните данъкоплатци и от бърза приватизация на държавни фирми, като „Топлофикация София”, части от Българския енергиен холдинг или железниците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5010 |27.07.2009 Делото по Сапард влиза отново в съда . 3| 4965 |09.07.2009 Отново протест срешу проекта за Бургас- Александруполис . 0| 4591 |06.07.2009 Столичани отново пред урните през септември . 1| 4914 |10.06.2009 Отново ръст на горивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads