Реклама / Ads
16| 4938 |03.02.2009 НОВИНИ

Бюджетната прозрачност в България като в Русия и Кения

.
България все още е далеч от най-добрите примери за бюджетна прозрачност в света, показва индексът „Отворен бюджет“, който се съставя от неправителствената световна организация International Budget Partnership.
 

С 10 процентни пункта – от 47% на 57% се повишава бюджетната прозрачност в България за периода от 2006 до 2008 г., според индекса. По този начин България се класира сред страните, които отбелязват бързо подобрение (други бързо подобряващи се страни от региона са Хърватска – със 17 процентни пункта, и Грузия – с 20 процентни пункта).

Подобрението на индекса за България се дължи основно на изготвянето и публикуването на програмни бюджети на министерствата, както и на по-честото публикуване на данни и документи в интернет, което осигурява повече информация за държавните разходи.

Въпреки това България все още не е достигнала най-добрите примери на бюджетна прозрачност. В класацията по бюджетна прозрачност България е наравно с Кения и е между Русия и Аржентина. Страната с най-добра бюджетна прозрачност в света е Великобритания, която има 88% прозрачност според индекса за 2008 г.

Както и другите страни от индекса, България може да увеличи бюджетната прозрачност сравнително лесно – просто трябва да публикува и осигурява достъп до повече данни и по-детайлна информация за бюджета, включително по отделни програми. Увеличаването на гражданското участие в бюджетните дебати също ще подобри нивото на отвореност на бюджета.

Бюджетната прозрачност е важна, тъй като тя е основата за ефективно и отговорно държавно управление. Прозрачността на бюджета намалява възможностите за неефективни държавни разходи, ограничава корупционните практики, насърчава икономическото развитие и намалява бедността. Страните с по-висока бюджетна прозрачност като цяло имат и по-висок доход на човек от населението. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5502 |03.02.2009 Система на васална лоялност бил феноменът на България днес . 15| 6570 |30.01.2009 Мадона в България? Няма лъжа! . 9| 4948 |26.01.2009 Тройно се оскъпявала цената на природния газ за България . 40| 4794 |25.01.2009 3 и 4 реактори били политическата цена за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads