Реклама / Ads
0| 6272 |04.01.2016 НОВИНИ

Бюрокрация блокира използването на пчели срещу тероризма

.
Пчели против тероризма
Бюрокрация блокира италиански проект за използване на пчели в борбата срещу тероризма. Авангарден проект за обучение на пчели в откриване на взривни вещества е блокиран от бюрокрацията, се оплакаха днес специалисти от Съвета за изследване на земеделието и на аграрната икономика (КРЕА) в Болоня.
 
Проектът "Апибум" (Apiboom) е дал положителни резултати още през 2009 година.

Пчелата притежава уникално обоняние и лесно може да бъде обучена да открива и разпознава широко разпространени експлозиви като тротил или хексоген, който е едно от най-мощните бризантни (вторични) взривни вещества.

Използва се за заряд на снаряди малък калибър, кумулативни заряди, детонатори, основа за пластични експлозиви. Употребява се много често в механична смес с тротил, който увеличава стабилността му.

Широко известният пластичен експлозив С-4 съдържа 91% хексоген. Обучените пчели реагират на миризмата с движение на хоботчето, което се превръща в сигнален импулс чрез специално устройство.

"Способността на пчелата да разпознава различни миризми, съчетана с нейната характерна черта да изследва околната среда, я превръща не само в идеален кандидат за спецполицай от антитероризма, но и за изпълнение на редица други задачи в областта на отбраната и сигурността, както и за контрол на качеството на храните и за медицински изследвания", изтъкна научната изследователка Бетина Маканяни.

Първите опити за използване на пчели за откриване на експлозиви са направени в САЩ и Великобритания. "Данните за тях са оскъдни и откъслечни, защото представляват военна тайна," поясни Калудио Порини от Факултета за науки и технологии в областта на земеделието и природната среда на Болонския университет.

Няколко часа са достатъчни, за да бъде обучена пчела в откриването на дадено взривно вещество. Процесът е основан върху метода на руския учен от миналия век Павлов за изграждане на условни рефлекси.

На пчелата се подава миризмата, която трябва да разпознае, като същевременно й се отпуска капка подсладена течност, която тя усеща с хоботчето си.

Резултатът е, че впоследствие самото присъствие на миризмата предизвиква проточване на хоботчето на пчелата, дори когато не получава наградата.

Проектът е финансиран от министерството на земеделието, което обаче мълчи от 2009 година, а са необходими средства за окончателно завършване на разработката, подчертаха специалистите от Болоня.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4404 |29.12.2015 Работници блокират пътя Видин-София, искат си заплатите . 4| 4812 |28.12.2015 Протест срещу цената на винетките блокира пътя София-Варна . 11| 4408 |15.12.2015 Три протеста блокират столицата . 0| 4203 |28.11.2015 Свлачище край Троян блокира 15 души в хижа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads