Реклама / Ads
0| 5808 |31.03.2018 НОВИНИ

Бивш директор на БДЖ: Щетите от пожара във влака са за минимум 1 млн. лева

.
Щетите от пожара във влака София-Бургас са за минимум един милион лева. Това заяви бившият изпълнителен директор на ”Холдинг БДЖ” Християн Кръстев. Според него тези щети ще си останат за сметка на БДЖ, тъй като до момента никой не споменава нищо за застраховател.
 
"От два бракувани вагона, независимо на колко години и в какво състояние са, щетите са за минимум милион лева, коментира Християн Кръстев. - Фактът, че никой не споменава нищо за застраховател е показателен. Вероятно няма застраховка. Това означава, че БДЖ ще трябва да покрие сметката накрая. Всички помним каква застраховка на подвижния състав в БДЖ беше направена през 2011 година. Оказа се, че тя е валидна само тогава, когато вагоните не са в движение, а се намират в депото. Изобщо няма да се учудя, ако тази застраховка важи и до днес. Затова вероятно застраховател в случая с пожара във влака София-Бургас така и няма да се появи".

Според Християн Кръстев, най-вероятно причината за пожара е техническа. "От репортажите, които гледах, се вижда, че огънят тръгва от електрическото табло на вагона, коментира бившият изпълнителен директор на БДЖ, който е член на Градския съвет на БСП - София. - Задължително трябва да има изправна противопожарна система, която обаче в случая не се е задействала. Това показва лоша поддръжка. Вероятно, в следствие на немарлива работа, някой от техниците е изолирал предпазителите, по този начин са изолирали и цялата противопожарна система. И резултатът от това е вече известен - два изгорели вагона и минимум един милион лева щети. Цяло щастие е, че няма пострадали хора и жертви".

При положение, че няма застраховател, който да е заинтересован истинската причина за пожара да бъде открита, специализираното звено за разследване към министерството на транспорта ще установи това, което му нареди министърът, смята Християн Кръстев. "Това "специализирано звено за разследване на тежки произшествия" се състои от един човек в министерството, който е подчинен на министъра. Този човек няма нито възможност, нито техническо обезпечение, за да установи какво се е случило, обясни той. - С промените в закона, вместо да изпълнят европейската директива и да отделят това звено, да го направят независимо, така че да не е на подчинение на министъра, те свършиха точно обратната работа. Промениха закона така, че това звено да бъде пряко подчинено на министъра. Затова смятам, че "звеното" от един човек ще посочи такава причина за пожара, каквато му нареди министърът".
--
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5775 |29.03.2018 Порожанов: Заради бедстващите коне уволняваме областния директор на БАБХ . 1| 6931 |21.03.2018 Превръщат бункера на бившия мавзолей в галерия . 0| 6015 |20.03.2018 Бившият шеф на полицията в Асеновград застава пред Темида . 0| 6400 |18.03.2018 Жена съди Столичната полиция, иска оставката на директора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads