Реклама / Ads
36| 10601 |21.01.2016 НОВИНИ

Бивш министър удари в земята Москов за лъжите с ваксините

.
Стефан Константинов
Проблемът с ваксините за бебета е в това, че Министерството на здравеопазването се оплете в лъжи и така налива вода в мелницата на противниците на ваксини. Това обяви в предаването „Тази сутрин” бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
 
Той даде за пример твърдението на здравния министър Петър Москов, че ваксината за хепатит Б, внос от Турция, ще се прилага върху бежанците у нас в случай на епидемия.
Първо ваксините бяха за имунизационния календар, след това Москов казва, че ще се прилага само на бежанците. Хепатитът е заболяване, което се предава по кръвен път. Бежанците ще си преливат кръв ли?, попита Константинов. Ако чуеш 4-5 лъжи, как след това да повярваш? Въпросът е принципен за доверието в институциите, добави той.

Всяка ваксина носи повече ползи, отколкото вреди. Специално за ваксините „Еувакс Б” и „Пентаксим” има проблем, тъй като не са сертифицирани. „Пентаксим“ не е същият продукт, който се произвежда във Франция. Не можем да сложим знак на равенство между френския и турския, заяви Константинов.

По информация на бившия здравен министър д-р Таня Андреева фирмата производител на „Пентаксим” е предложила на правителството да достави малко количество от ваксината след провала на обществената поръчка миналата година.

Според Андреева в този скандал е била нарушена нормативната уредба. „Внесени са едни ваксини на наша територия, които не са разрешени. В предложението към МС не е казано каква точно да е ваксината. Като бивш министър не бих рискувала да внеса южнокорейска ваксина, например неразрешена за употреба да се поставя, за да не се наруши имунизационният календар, посочи тя.

Зам-министърът на здравеопазването Бойко Пенков преповтори казаното на вчерашната конференция от министър Москов. Според него ваксините "Пентаксим" не са опасни.По думите му, изобщо не стои въпросът дали ваксините са вредни. „Единственото нещо, което се коментира, е минали ли са регистрационен режим. Не, не са минали”, обясни той. Министърът на здравеопазването, обаче, има право да вземе решение за внасяне на лекарства без регистрация. Пенков обясни още, че ваксините не са регистрирани, защото се изисква разрешително за търгуване в мрежата. „Но ние не искаме да ги търгуваме, това е дарение”, допълни той.

Същата бе позицията и на другия заместник-министър на здравеопазването Ваньо Шарков по Нова телевизия.

Върховна административна прокуратура обяви вчера, че внесените от Турция ваксини „Пентаксим” (за застрашаващи живота пет заболявания, бие се на бебета) и „Еувакс” (за хепатит Б, не се прилага в България в момента) не са разрешени за употреба.

„Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини. Такива изводи не бихме могли да направим. С оглед на тези констатации ние считаме, че е извършено закононарушение във връзка с осъществения внос на тези ваксини и съобразно нашите правомощия”, уточни Ася Петрова от прокуратурата.

„Ваксината „Пентаксим” е прилагана и ще продължи да бъде прилагана, както е била прилагана в предишните години, всичко останало е лъжа”, контрира министърът на здравеопазването Петър Москов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4447 |20.01.2016 Отнеха почетното гражданство на бившия кмет Иван Евстатиев . 9| 4222 |20.01.2016 Стрелчани искат отнемане почетното звание на бившия кмет . 12| 4271 |19.01.2016 Бивш евродепутат: Лозан Панов има подкрепа на съдийската общност в Европа . 10| 5292 |17.01.2016 Бившият кмет на Стрелча обвинен за сексуално насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads