Реклама / Ads
30| 11416 |02.09.2010 НОВИНИ

Бивш СДС лидер - президент на Пернишкия университет

.
Тошко Кръстев (вдясно) Източник: Mirogled.com
Президент на Европейския политехнически университет в Перник стана Тошко Кръстев, бивш заместник-председател на СДС във Варна, съобщава сайтът “Mirogled.com”.
 
Кръстев е работил и в Националната служба за сигурност (НСС).

Новият университет бе одобрен от правителството на ГЕРБ и проведе първа кампания за набиране на студенти. Очаква се тази година в него да учат 350 души. Преподавателският състав пък е от около 30 професори, академици и доценти.

Тошко Кръстев е роден на 12 септември 1964 година. Той има висше юридическо образование по международни политически отношения. След 1989 г. той е бил заместник-председател на временен изпълнителен комитет на община, общински съветник от СДС, партиен работник на „Раковски“ 134 в София. През периода 1992-1993 г. Кръстев е в Националната служба за сигурност. След това става управител на почивната база на Министерския съвет в курорта Св. Константин и наблюдаващ резиденциите „Евксиноград“ и „Шабла“.
Информирани твърдят, че зад варненските фирми инвеститорки, които ще вложат 10 млн. лв. в новия университет, стои американски консорциум, който се занимава с недвижимо имущество. Учебното заведение обаче не е единствената сделка в Перник. Фирма „Бългериан пропъртис“ стои и зад скандална заменка в село Боснек. За нея вече е уведомена прокуратурата в Перник.
„Става въпрос за 64 дка земя в Боснек, които са заменени за сграда в град Пещера, Пазарджишко. Стойността и на двата имота е 1,2 млн. лв. Притеснява ни това, че оценките са еднакви. Сградата не е лоша, но е недостроена, а ние нямаме пари да я довършим. Имотът в Боснек пък е един от най-хубавите и се намира в центъра на Националния парк „Витоша“. Освен това той е с изградена инфраструктура“, обясниха от областната управа в Перник.
Сагата с Пернишкия университет е от 2007 г., когато кмет на града бе Антоанета Георгиева от СДС. Предполага се, че тя е намерила инвеститора по партийна линия. По това време се твърди, че Кръстев е подкрепян от т. нар. кръг „Агнешките главички“ не само да стане председател на сините във Варна, но и да расте в партийната организация на национално ниво.

Ректор на Пернишкия университет е проф. Христо Христов от Техническия университет във Варна. Негов заместник пък е проф. Михаил Константинов, който е един от най-добрите специалисти по изборно законодателство у нас. Той е доктор по математика и дълго време беше член и зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Преподава в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Работил е в Института по техническа кибернетика и роботика на БАН. Почетен гост и лектор в университети в Англия, Германия и Франция. Съветник е на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), сътрудник на Международната фондация за избирателни системи, координатор на ЕС за България по електронно гласуване. Заедно с други свои колеги експерти проф. Константинов пръв лансира идеята изборите за Европарламент и за Народно събрание у нас да са на една дата.

Ядрен физик, който е работил в НАСА, е изявил желание да преподава в Европейския университет в Перник, съобщи народният представител Ирен Соколова. Той разбрал за новото учебно заведение от съпругата си, която е българка.
Български емигранти в САЩ също са изявили желания да станат лектори в Пернишкия университет. Те преподавали математика в Кентъки. В пернишкия ВУЗ те ще обучават студентите по съответната специалност на два езика – български и английски.
„Университетът набира сериозна скорост. В ще учат и чужди студенти. Вече има поне 10 виетнамски студенти, както и нигерийци. Един от министрите на Нигерия е учил в България. Ще проведем срещи и с посланици на арабските страни“, обясни Соколова.
Вече имало кандидат-студенти от Македония, Казахстан и Латвия. Първоначално ще бъдат приети 350 младежи и девойки каза още Соколова.
Таксата в Пернишкия университет е 3 хил. евро на година. По-нататък тя щяла да зависи от успеха на студента. Отличниците ще се освобождават от такса, постиженията между 4 и 5 ще се стимулират с половин такса, а между 3 и 4 – ще е намалена с една четвърт.
До построяването на собствена сграда, новият университет ще се помещава в бизнес комплекс в квартал Твърди ливади.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5055 |02.09.2010 Лидерски амбиции и мераци поругават юбилей от Съединението . 9| 5872 |02.09.2010 Ив. Калфин: Слуховете, че съм кандидат-президент, са преувеличени . 13| 5182 |01.09.2010 Военният министър отказва кандидатура на президента . 16| 5108 |24.08.2010 А. Ангелов: Не може президентът до безкрайност да отхвърля предложенията ми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads