Реклама / Ads
9| 5793 |16.09.2019 НОВИНИ

Бивш шеф на КАТ пита: Била ли е Цвета Караянчева с колан?

.
Богдан Милчев
Когато настъпват такива тежки пътнотранспортни произшествия, налице е човешка грешка. За себе си съм убеден, че тук има повече от една човешка грешка.
 

Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на столичния КАТ и настоящ председател на Института за пътна безопасност Богдан Милчев, който заедно с директор на НСО ген. Димитър Владимиров,  коментираха катастрофата с кортежа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

Инцидентът стана вчера на пътя между Шумен и Силистра. Колата, в която пътуваше Караянчева, бе ударена от лек автомобил, управляван от 31-годишна жена. Председателят на парламента е със счупена раменна става и беше транспортирана по спешност в правителствена болница с хеликоптер. Тя е била оперирана, но днес от болницата трябва да съобщят какво е състоянието й. Очаква се тя да се възстанови до месец.

 

„Задавам си въпроса, дали служителите от НСО, когато тръгват на път, дали им е разписано задължението охраняваното лице да бъде обезопасено с колан. Това е ключов въпрос. Била ли е с колан и ако е била с колан, щеше ли да има такова нараняване”, попита Милчев.

 

Той коментира и маркировката на пътя, където е станала катастрофата.

„Има маркировка, която маркира „остров”. Той е повече от 8 кв./м – тоест доста голям „остров”. Идва въпросът дали, ако има знак за ограничение на скоростта, дали той се спазва. Не се спазва, защото организаторът на движението създава предпоставки да не се спазва, изграждайки този тип „острови””, заяви Милчев.

 

Според него такъв тип „остров” трябва да е повдигнат, озеленен, със знаци.

„Няма разписано правило, че трябва да се слагат колани на задната седалка. А това е било необходимо. Често лицата, които пътуват, се возят на задната седалка зад охраната. За НСО се знае, че трябва да са без колани, защото трябва да реагират. Но за първи път се случва катастрофа, в която да пострада охраняваното лице”, каза пък бившият директор на НСО ген. Димитър Владимиров.

 

По думите му, шофьорът на Цвета Караянчева е един от най-добрите в НСО, назначен е още през 2003 година.

 

„Министър-председателят не може да си позволява да кара колата сам и да се обръща и да гледа камерите дали го снимат”, коментира ген. Владимиров.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9938 |15.09.2019 Останал с половин лице, бивш полицай се чувства предаден от държавата . 47| 8520 |09.09.2019 Арестуваха бившия главен редактор на в. ”Дума” Юрий Борисов за русофилство . 4| 6074 |05.09.2019 Проститутката, скочила от 14-ия етаж във Враца, е била убита . 4| 4260 |31.08.2019 Тръгва делото срещу бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads