Реклама / Ads
6| 6328 |02.12.2013 НОВИНИ

Бивши директор на АЕЦ: Няма пари и хоризонт за "Белене"

.
Технологията е водоводна, а не руска или американска. Тя трябва да е такава, защото в противен случай се нарушава българското законодателство. Това заяви Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ Козлодуй, в предаването Лице в лице по БТВ по повод строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и технологията на "Уестингхаус".
 

Експертът Петър Клисаров пък заяви, че няма ясна обосновка защо се иска тази технология. Той запита дали това не е скрита приватизация. Клисаров подчерта, че е важно да се разбере колко струва една централа. По думите му трябва да се изясни кой ще е собственик на този блок.

Йордан Йорданов каза, че по технологията на "Уестинхаулс" се строят два реактора в Китай и един в Америка. "Няма работещи такива. Те са най-авангардните, такива няма във водоводната технология", заяви той. По думите му "Козлодуй" е една площадка, в която може да се строи - спирайки 3-ти реактор - да пуснем 7-ми, а спирайки 4-ти - да пуснем 8-ми реактор. Това беше моето предложение преди време. Трябва да говорим за заместваща мощност на 5-ти и 6-ти реактор, категоричен е той.


Подготвителният период ще отнеме 7-8 години, или общо 10 - 15 години за построяването и влизането в експлоатацията, смята още Йорданов. Попитан дали имаме нужда от три реактора, Йорданов заяви, че може да коментира, когато види разработената стратегия на правителството. Това е единствената грамотна стратегия досега, каза още той. Трябва да има пазар, категоричен е Йорданов.

Според Клисаров няма банка, която да осигури 80% от парите. Йорданов направи прогноза, че ако се модернизират успешно 5 -ти и 6 -ти реактор ще може да се постои с парите от тях 7-ми реактор. Не виждам никакъв хоризонт за "Белене", категоричен е той.

Клисаров заяви, че България може да се обвърже само с една технология, а не с две. По думите му министър Стойнев говори непрофесионално. Думите му показват пълна политическа незрялост, заяви още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5518 |02.12.2013 Бойчев потвърди: Няма по-добро управление от сегашното от прехода насам . 6| 5954 |01.12.2013 Британският посланик: Няма да има специални мерки за българите . 138| 8198 |30.11.2013 Станишев: Повече няма да се правят избори по начина на Борисов и Цветанов . 23| 6791 |29.11.2013 Махнаха и директора на НЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads