Реклама / Ads
26| 5950 |16.08.2014 НОВИНИ

Бивши министри и депутати оглавяват листите на БСП

.
Доскорошни министри и депутати ще оглавят почти всички листи на БСП за предстоящите избори на 5 октомври. Единственият, който вероятно ще оглави две листи, е новоизбраният председател Михаил Миков, става ясно от неофициален списък с предложенията на Изпълнителното бюро на партията. Часове след началото на заседанието на Изпълнителното бюро, на което присъства и бившият партиен лидер Сергей Станишев, няма официална информация от левицата.
 

 

Освен кой ще води листите в многомандатните избирателни райони, се очаква на „Позитано” 20 да се вземе решение дали БСП да се яви на изборите като „БСП – Лява България”.

 

На заседанието си преди седмица Софийската организация на БСП не номинира Михаил Миков за водач на нито една от трите листи в столицата, съобщава „Фокус”. Предложенията на Изпълнителното бюро обаче могат и да не съвпадат с тези на регионалните централи. Водещото място в листата на софийския 25-ти МИР обаче традиционно е отредено на председателя на партията. Миков е избран за лидер и във Видин, откъдето вече е бил избиран пет пъти.

 

За водач на листата в Благоевград се спряга досегашния външен министър Кристиан Вигенин. Министърът на отбраната в кабинета „Орешарски” Ангел Найденов пък вероятно ще оглави листата във Варна. Енергийният министър, когото Станишев посочи за зам.-председател на БСП, вероярно ще оглави листата в Стара Загора. Бившият зам.-министър на околната среда и водите в кабинетите „Станишев” и „Орешарски” Чавдар Георгиев е посочен за водач на листата в Хасково.

В един от столичните многомандатни избирателни райони вероятен водач е актьорът и бивш кандидат-президент Стефан Данаилов. Водаческото място в Шумен се отрежда на бившия депутат Иван Иванов, който прекара и няколко часа на поста зам.-министър на вътрешните работи. Той беше освободен заради връзки със силовата групировка СИК в началото на 90-те години, което предизвика един от дългата поредица кадрови скандали на последното управление.

Почти всички останали лидерски позиции са отредени на досегашни депутати от парламентарната група на левицата: Мая Манолова (Кюстендил), Янаки Стоилов (Пазарджик), Валери Жаблянов (Перник), Румен Гечев (Плевен), Антон Кутев (Силистра), Таско Ерменков (Сливен), Дора Янкова (Смолян), Жельо Бойчев (София), Корнелия Нинова (София-област), Явор Куюмджиев (Търговище), Атанас Мерджанов (Ямбол).

Още няколко бивши депутати получават доверието на Изпълнителното бюро като водачи на листи: Милко Багдасаров (Кърджали), Димитър Дъбов (Пловдив-област), Петър Кънев (Бургас), Мариана Бояджиева (Велико Търново), Йордан Стойков (Габрово), Светла Бъчварова (Добрич), Емил Райнов (Монтана).

С тези предложения социалистите за пореден път не изпълниха заканите си за обновяване на облика на партията с нови лица и нова енергия, за която всички говориха преди избора на наследник на Сергей Станишев. Сред вероятните водачи на партийните листи има само трима души, които досега не са имали пост в Народното събрание или Министерския съвет. В Русе първото място е отредено на ректора на местния университет проф. Христо Белоев, който е и общински съветник от БСП в града. Листата в Разград вероятно ще бъде оглавена от областния управител Стоян Ненчев, а листата в Пловдив-град – на зам.-кмета Георги Търновалийски.

Не е ясно как ще бъдат включени в партийните листи кандидатите на коалиционните партньори и тези от гражданската квота.


Ето и все още неофициалния списък с водачите на листите на БСП:

1 МИР Благоевград - Кристиан Вигенин
2 МИР Бургас - Петър Кънев
3 МИР Варна - Ангел Найденов
4 МИР Велико Търново - Мариана Бояджиева
5 МИР Видин - Михаил Миков
6 МИР Враца - Георги Божинов
7 МИР Габрово - Йордан Стойков
8 МИР Добрич - Светла Бъчварова
9 МИР Кюстендил - Мая Манолова
10 МИР Кърджали - Милко Багдасаров
11 МИР Ловеч - Димитър Горов
12 МИР Монтана - Емил Райнов
13 МИР Пазарджик - Янаки Стоилов
14 МИР Перник - Валери Жаблянов
15 МИР Плевен - Румен Гечев
16-МИР Пловдив-град - Георги Търновалийски
17 МИР Пловдив-област - Димитър Дъбов
18 МИР Разград - Стоян Ненчев
19 МИР Русе - Христо Белоев
20 МИР Силистра - Антон Кутев
21 МИР Сливен - Таско Ерменков
22 МИР Смолян - Дора Янкова
23 МИР София - Жельо Бойчев
24 МИР София - Стефан Данаилов
25 МИР София - Михаил Миков
26 МИР София-област - Корнелия Нинова
27 МИР Стара Загора - Драгомир Стойнев
28 МИР Търговище - Явор Куюмджиев
29 МИР Хасково - Чавдар Георгиев
30 МИР Шумен - Иван Иванов
31 МИР Ямбол - Атанас Мерджанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10739 |15.08.2014 Шок! Депутати и министри на наркотици преди митинги? . 20| 5027 |14.08.2014 Близнашки назначи още осем заместник-министри . 1| 4872 |12.08.2014 Депутатите от 42 НС са похарчили 13 млн. лева . 11| 5521 |12.08.2014 Нови 10 зам.-министри влизат в служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads