Реклама / Ads
10| 4693 |25.02.2015 НОВИНИ

Бивши министри си натриха носовете за новия дълг

.
Василев, Николов, Гечев
Числата, които ни бяха представени от Министерство на финансите са некоректни. Те са силно завишени. Това каза депутатът от БСП Румен Гечев в предаването "Лице в лице" по БТВ. Според него чрез новия заем се увеличава външнополитическа зависимост на България. Той недоумява защо заемът не е бил поискан от българския банки, за да ги подпомогне правителството.
 
"Заемът можеше да се вземе от български банки. Лихвата ще е средно 6-7%, но къде да сравнителните анализи с лихвите на българските банки, посочи Гечев. Големият проблем е в размера на дълга. Втората група лъжи е за лихвата. Аз казвам, че няма световна институции, която може да каже каква ще е лихвата догодина. Лъжа е, че ние можем да купим дълга евтино, защото го забранява законът. Те лъжат. В момента правителството може да купи външен дълг за не повече от 6,5 млрд. лева, категоричен е Гечев.

Бившият министър на икономиката Николай Василев показа таблица, според която бюджетните дефицити в страната се делят на два периода - до 2008 г. и след 2014 г. От данните се вижда, че външния дълг на страната тогава е бил най-висок. По време на нашето правителство намалихме дълга и станахме една от най-развиващите се страни, посочи Василев. До 2017 г. сме на път да утроим дълга. Костов, Сакскобургготски и Станишев успяха да намалят дълга в рекордни граници. Всяка следваща година имаме все по-голям дълг, пускаме се по едно нанадолнище, убеден е Василев. Той отбеляза, че в страната е спокойно - ням рецесия, няма войни, затова няма причини да се увеличава този дефицит, посочи Николай Василев.

Всички отговорни политици се вслушаха в ГЕРБ. Това каза депутатът от ГЕРБ Владислав Николов в същото предаване. Ние ратифицирахме един договор за дилърство, не сме взели дълг. Опозицията много добре знае какъв е дългът. В това число освен дефицитът влиза и дупката в КТБ, отбеляза Николов. Правителството иска да стабилизира икономиката за да имаме дългосрочна прогноза за управление на дълга в следващите три години, добави той. Правителството завари бюджетен дефицит 3,5 млрд. лева още когато дойде на власт. Наложи се да се изтегли кредит, който беше нужен, за да се обезпечат вложителите в КТБ, припомни депутатът. Тук Румен Гечев го прекъсна, при което Николов го обвини, че е отличник по сривове на банкови системи, знаем още когато бяхте финансов министър, посочи Николов. Бяхме длъжни да успокоим хората и банковата система. Този кредит ние ще си го върнем. Не вие, а гражданите, репликира го Гечев. Мостовият заем, който беше взет, за да бъдат платени влоговете в КТБ. Падежът му е сега през май, но трябва да се плати, разкри Николов. Колегата иска да излъже, заяви Гечев. Извадете ги тези пари. Тук се разрази малък скандал между представителите на ГЕРБ и БСП. Депутатът от ГЕРБ започна да цитира данни на финансовото министерство, при което Румен Гечев го призова да не чете телефонен указател и отказа да го слуша половин час.

На въпрос дали опозицията подозира корупция Румен Гечев отговори: "Трябва да има някакво обяснение". Всяко правителство, което дойде на власт започва да тегли заеми и да харчи, посочи Николай Василев. Посоката при това положение е ясна. Ако продължим по този път десертът ще е гръцки, предупреди Василев. Вие нямате реформи, обяви Гечев. Вие за година и половина успяхте да сринете държавата, прекъсна го Николов. Купувате си спокойствие, обяви го Гечев - вие не можете да вържете и една реформа. Василев посочи, че и лявото и дясното не могат приемат предложенията за реформи, те се движат в задънена улица. След катастрофата от миналата година трябваше да има спиране пред нови дефицити. Той прогнозира, че ако влезем в спирала от избори ни чака гръцкият сценарий. Днес е черен ден за България. Единствената реформа на правителството е, че няма да влизат линейки в циганските махали, завърши Гечев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4504 |16.02.2015 Бъчварова: Рано е за смяна на министри . 18| 8967 |08.02.2015 МВР отказва оръжие на бивши военни . 1| 5497 |06.02.2015 Самоуби се бившият прокурор на Несебър Мариян Чернаев . 3| 4101 |21.01.2015 Министрите си благодариха един на друг за работата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads