Реклама / Ads
34| 4835 |27.09.2014 НОВИНИ

Бивши министри се скараха зверски за всички енергийни проекти

.
Бившите министри Драгомир Стойнев и Делян Добрев се скараха за всички енергийни проекти. И двамата, обаче са категорични, че заради зелените централи сега хората ще плащат толкова висока цена на тока.
 

Не трябва да се плаща масрафа на политиците. Не е ясно с колко ще скочи тока. Преди да излекуваме един болен, трябва да знаем от какво е болен. През годините са взимани решения, като дговорите с американските централи, които са сходни с национално предателство. Ние трябваше да им платим доста голяма сума-100 млн. евро, за да седнем с тях на масата. Г-н Щонов продължава политика на преговори, които ние започнахме. Много са зелените централи, скъпи са, необосновано е това, трябва да вървим към либерализиран пазар. Започнахме преговори, но за една година нищо не става. Всички политически сили трябва да се обединим и да се върви към плавно увеличаване на цената на тока, а не с шоковото 10 процента. Това каза Делян Добрев по Нова тв.  Миналата година казвахме, че ще си платим солено за намалението на цената на тока, съобщи Драгомир Стойнев. Ако се върнем към американските централи, за сега нямаме променени договори по тези дългосрочни проекти с тях. Социална политика през тока не може да се прави. Който може да си плаща за еленергия, трябва да си плаща колкото консумира, уточни Драгомир Стойнев.

След тези думи двамата влядоха в словесен сблъсък, от който почти нищо не стана ясно. Имаше обществена поръчка за консултанти с американските централи, възмути се Стойнев. Аз прекратих този договор и започнахме сами да водим тези преговори. Те  платиха 4 млн. евро за консултанти, но това го прекратихме, допълни Стойнев.   Ядосан, Добрев пък го призова да каже колко е излязъл договора за „Южен поток“. Стойнев каза, че това е важен стратегически проект, важен за България. Ние следваме всички процедури. Проектантът по  „Южен поток“ е избран чрез търг. Ако проверим собствениците на фотоволтаиците ще се види за какво става дума, продължи да атакува Делян Добрев. Стойнев пък изведнъж направи нов завой и уточни, че електроразпределителните  дружества са спрели да си плащат към НЕК.

Някои партити си правеха пиар чрез намаляване цената на тока и това излезе солено за всички, върна топката в полето на противника си Добрев.  Стойнев припомни, че има проект за подпомагане на 360 хиляди домакинства.  Добрев на свой редсе върна  за похарчените пари за „Цанков камък“.

За ВЕИ има регистър и там всеки един проект има собственик. Ще видите тези собственици и там ще се разберат кои са лицата, които през 2007 година сътвориха този закон. Заради тези зелени инвеститори днес ние си плащаме сметките. С какъв акъл поръчвате ядрени реактори, неачаквано попита риторично Делян Добрев. Един  млн. евро е изхарчен, за да се покаже коя е най-добрата технология, опита да обясни Стойнев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9132 |18.09.2014 Бившият хотел на Ванко 1 става сграда на община Пловдив . 2| 4509 |17.09.2014 Подозират, че шизофреник е удушил бившия кмет от Михайлово . 5| 4412 |17.09.2014 Министрите развързаха кесията . 24| 5168 |08.09.2014 Бившият шеф на МО: Искаме да се строят патрулни кораби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads